SRBI KAO ZAMORČIĆI: Bombardovanje 1999. godine bio je EKSPERIMENT i TRENING avijacije NATO!

Bombardovanje
Wikipedia

Penzionisani italijanski general NATO-a i vojni diplomata Bjađo di Gracija, uporedio je bombardovanje SRJ sa bacanjem atomske bombe na Nagasaki.

 

– To je bio eksperimentalni rat koji je NATO-u poslužio da, između ostalog, trenira svoju avijaciju u napadu gde je bila neuporediva disproporacija između onoga koji napada i onoga koji se brani – rekao je Di Gracija u intervjuu za Politiku.

Di Gracia je boravio u Srbiji povodom objavljivanja knjige “Zašto je NATO bombardovao Srbiju” u koju je pretočio svoja iskustva iz službovanja.

Komentarišući paralelu koju izvodi između bombardovanja SRJ i atomske bombe u Nagasakiju, Di Gracija kaže da “ako se atomska bomba bačena na Hirošimu delimično može shvatiti kao vojna akcija, ona naredna, bačena na Nagasaki, u trenutku kad Japan već prihvata kapitulaciju, označila je početak Hladnog rata i bila svojevrsna poruka SAD Sovjetskom Savezu”.

– A bombardovanjem Srbije, Rusiji je poslata poruka o tome ko je pobednik u Hladnom ratu. I ništa od toga nije krivica Srbije, koja je uradila sve što je mogla, jer su međunarodne okolnosti bile takve da je Rusija bila slaba – rekao je Di Gracija.

Na konstataciju da bombardovanje kineske ambasade tumači kao tadašnnje upozorenje Zapada Kini, Di Gracija naglašava da je to njegov lični zaključak, baš kao što je, kako je rekao, celokupno bombardovanje SRJ bilo upozorenje oslabljenoj Rusiji.

Sada, kako kaže, situacija je bitno drugačija.

– Zašto u ovom momentu niko ne razmišlja o bombardovanju Severne Koreje? Zbog nuklearnog oružja, ali i činjenice da iza nje stoji Kina, koja je u međuvremenu ojačala. Takođe, i Rusija je povratila epitet supersile, a ono što je uradila s Gruzijom, Moldavijom i pogotovo Krimom, slično je onome što je NATO uradio s Kosovom. Zbog toga je Kosovo 1999. bilo jedinstven primer koji se neće ponoviti – zaključuje Di Gracija.