PRAVILA MORAJU DA SE ZNAJU: Zvanice na inauguraciji ne smeju da ĐUSKAJU ni da LJUBE PREDSEDNIKA!

Aleksandar Vučić
Printscreen

Sve je spremno za inauguraciju novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića koja će biti biti održana danas u Palati "Srbija", kojoj će prisustvovati oko 5.000 ljudi. Moći će da mu čestitaju isključivo državnici, a svako ko ne bude poštovao pravila oblačenja, neće moći da uđe.

 

Ko čestita i kako čestitati

 
Kako navodi jedan naš visoko pozicioniran diplomata, očekivano je da neće svih 5.000 zvanica moći da čestitaju predsedniku. Ta čast će pripasti samo državnicima, dok “ostali treba da budu počastvovani jer su pozvani”. Pravilo je da se sa predsednikom rukuje i ne zadržava u razgovoru duže od desetak sekundi. Poljupci i zagrljaji obično nisu deo diplomatskog protokola.

Kretanje na prijemu

Kako 5.000 gostiju neće moći da stane u jednu salu, planirano je da oni “cirkulišu” kroz nekoliko salona i holove. Svaka sala će biti dekorisana drugačije, inspirisana određenim delom Srbije, pa će se shodno tome i služiti tradicionalna jela specifična za to podneblje.

Oblačenje

Prema strogom dres-kodu, žene mogu da obuku koktel elegantne haljine, koje će biti pristojne dužine (ispod kolena) i koje ne bi trebalo da preterano ističu dekolte. Muškarci će moći da nose isključivo crna ili tamna odela, tako da bela, svetlo siva i bež nisu poželjna na inauguraciji.

Da li je dozvoljen ples

Na inauguraciji je najavljen nastup trubača Dejana Petrovića, ali uprkos tome neće se smatrati primerenim ako neko od zvanica počne da “đuska”, ali i da preteruje u alkoholu.

Izložba

U holovima i salama će se nalaziti umetničke postavke nekoliko muzeja. Jedna od njih je izložba 17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije koja je obišla čitav svet i smestila se u “Palatu Srbija” povodom svečanog prijema predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona će se nalaziti u Istočnom holu, dok će se u Salonu Srbija nalaziti plašt kneza Lazara.

To je deo odore koju je knez Lazar nosio u Kosovskom boju i u njemu poginuo, a jedna od najznačajnijih istorijskih stvari koje Srbija ima, s obzirom na činjenicu da je tekstil veoma teško očuvati.