PROTEST SINDIKALACA prošao bez incidenata, ali svi pričaju o OVOM TRANSPARENTU I PORUCI KOJU NOSI (FOTO)

Protest
Printscreen

Predstavnici nekoliko sindikata prosvetnih radnika danas u podne održali su protest ispred zgrade Vlade Srbije. Oni traže povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama jer smatraju da bi novim propisima bila ugrožena njihova radna prava. Jedan transparent sa protesta na društvenim mrežama izazvao je dosta pažnje jer, ocenjeno je, najbolje ilustruje o čemu je zapravo reč.

 

Skup je protekao bez incidenata, a tokom trajanja protesta bio je delimično obustavljen saobraćaj na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice. Prema podacima organizatora na protestu je bilo oko 4.500 ljudi, dok je prema nezvaničnim policijskim procenama na skupu bilo nešto više od 2.000 osoba.

Protest su organizovali Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva i Sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost.

Protest je trajao oko sat vremena, a okupljeni su nosili transparente “Solidarnost je naša snaga”, “Ne sme da prođe”, “Doveli ste nas na dno”, “Protiv terora vlasti”, “Ne menjajte loš zakon još gorim”… Ipak, jedan je naročito privukao pažnju na društvenim mrežama.

Na njemu su bile “izlistane” plate pojedinih sektora u odnosu na prosvetu, a korisnici društvenih mreža ocenili su da je upravo u tome suština protesta.

 

Foto: Printscreen

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković istakla je tokom okupljanja da današnji protest nema veza sa nekom političkom partijom – ni iz opozicije ni iz vlasti.

– Baš nas briga za njiihovo političko blato, neka se sami valjaju u njemu, radnici su ovde, ovo je radnički bunt – apostrofirala je ona.

Inače, ispred ulaza u zgradu Vlade bio je postavljen veliki transparent s natpisom “Javna služba – javno dobro, odbranimo javno dobro”, što je bio i moto današnjeg protesta.