TAJNI PLAN NAPREDNJAKA: U Skupštini sve ISCENIRANO, a OVO će odlučiti da li će biti PARLAMENTARNIH IZBORA!

Skupština
Beta

Uz beogradske mogli bi biti održani i vanredni parlamentarni izbori.

 

Uz beogradske mogli bi biti održani i vanredni parlamentarni izbori ukoliko bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bude kandidat opozicije na izborima u glavnom gradu, preneo je list “Danas” pozivajući se na izvore bliske vrhu Srpske napredne stranke.

Prema rečima sagovornika lista, već neko vreme u najužem krugu predsednika SNS Aleksandra Vučića se razmišlja o toj opciji, koja bi imala za cilj da se opoziciji onemogući dostizanje više od 30 odsto glasova na beogradskim izborima.

Međutim, konačna odluka još nije doneta, jer je još nepoznato da li će Đilas biti kandidat opozicije ili ne.

Prema procenama sagovornika lista, ukoliko bi Đilas trčao trku za gradonačelnika, rezultat opozicionih stranaka, koje bi stale u kolonu iza njega, mogao bi da bude duplo veći od 16 odsto koliko je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković osvojio na predsedničkim izborima, te bi to moglo da ugrozi stabilnost vlasti naprednjaka i u Beogradu, ali i u Srbiji.

Sagovornici “Danasa” ukazali su na to da nije isto govoriti i napadati opoziciju koja ima 16 odsto i opoziciju koja ima oko 30 odsto glasova. Kako dodaju, toliki rezultat bi bio znak da opozicija staje na noge, bez obzira na to da li će u postizbornim kombinatorikama i matematici imati mesto gradonačelnika glavnog grada ili ne.

Izvori “Danasa” naveli su da se sada sprema teren za eventualnu odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora tako što se u Skupštini Srbije izazivaju incidenti, svađe, izbacivanja sa sednica, nedostatak kvoruma za odlučivanje.

Takva situacija u parlamentu, kako navode sagovornici lista, mogla bi da bude opravdanje za raspisivanje novih izbora “kako bi se strasti smirile” uz priče da je opozicija nekonstruktivna i da joj je samo stalo do toga da u Skupštini pravi haos, koji građane Srbije košta. To će deo birača “progutati” kao opravdan razlog.

 

Kako je objašnjeno, osim naprednjaka koji imaju jasan cilj sprečavanja podizanja rejtinga opozicije, i pojedine parlamentarne opozicione stranke učestvuju u ovom planu naprednjaka i svojim ponašanjem im “idu naruku”.

Izvori bliski naprednjacima navode da pomoć navodno imaju u Srpskoj radikalnoj stranci, ali i u Dverima. Kako kažu, ni radikalima ni dverjanima ne odgovaraju samostalni izbori u Beogradu, jer samostalno ne bi mogli da pređu cenzus i uđu u beogradsku skupštinu. Međutim, ukoliko bi se istovremeno održavali i parlamentarni izbori, i Dveri i SRS imaju osnova da očekuju ponovni ulazak u državni parlament, piše “Danas”.

Ostatku opozicije vanredni parlamentarni izbori ne odgovaraju, a prema proceni sagovornika lista, republički izbori bi dodatno zakomplikovali odnose među opozicionim strankama, jer bi neke od njih verovatno odlučile da samostalno izađu na njih.

Čak i kad bi se dogovor opozicije sa Beograda preneo i na Republiku, otvorilo bi se pitanje kandidata za premijera kojeg opozicija nema. Naprednjaci su tu svakako u prednosti jer će najverovatnije izaći sa listama koje će i u Beogradu i u Republici nositi ime njihovog predsednika Aleksandra Vučića, preneo je “Danas”.