VOJSKA OTKRIVA ŠTA NAS ČEKA NA PARADI: U petak u Beogradu PRIKAZ MOĆI pred brojnim zvanicama!

promocija mladih oficira
printscreen/youtube

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu na aerodromu u Batajnici, 20. oktobra, biće organizovan prikaz "Sloboda 2017" na kojem će građani moći da vide više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

 

Pripreme za prikaz uveliko traju, ceo program će biti zanimljiv, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije i prikaz dela osposobljenosti Vojske Srbije kroz različite dinamičke segmente.

 
Oni uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe, ali svakako centralni deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu ‘1.500’ – kaže za RTS kapetan fregate, portparol VS Jovan Krivokapić.

Pripadnici vosjke, koji se u medijima pominju kao “super vojnici”, opremljeni su savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima, dodao je Krivokapić.

Oni će tada biti predstavljeni javnosti, a posle toga vraćaju se u svoje matične jedinice. Vojnici opremljeni po konceptu ‘1.500’ dolaze iz različitih jedinica vojske – specijalne brigade, kopnene vojske, bataljova vojne policije specijalne namene, Garde i to su snage za hitno reagovanje – pojasnio je Krivokapić.

Kako je dodao, prikazu “Oslobođenje 2017” prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, potvrđen je dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, a pozvane su i brojne međunarodne delegacije.

Prema rečima pukovnika Aleksandra Piposkog, pilota Mig-a 29, avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica – Migovi 29, avioni tipa “Orao” i “Lasta”, kao i borbeni helikopteri.

Migovi 29, koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost.

U prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski “Striži”.

Oni lete na Migovima 29, to su pripadnici Ratnog vazduhopovstva Rusije. Biće atraktivan program što je razlog više da građani dođu u Batajnicu 20. oktobra – rekao je Piposki.

On je istakao i da srpska vojska ima dovoljan broj pilota osposobljenih i obučenih da lete na Migovima 29, ali da uvek treba ulagati u nove mlade pilote i dodao da naši piloti obučenost i osposobljenost pokazuju u izvodjenju različitih medjunarodnih vežbi.

Vojni poziv postaje sve atraktivniji i pozivam mlade da konkurišu za vojni poziv, jer za vojno vazduhoplovstvo dolaze bolji dani – rekao je Piposki.

Komentarišući najavljeno povećanje plata od deset odsto za vojsku, Krivokapić je rekao da je to odlična vest.

Nadamo se da će sa skorašnjim povećanjem dnevnica to biti jedna u nizu mera za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika vojske – rekao je Krivokapić i dodao da su vojnicima motivacija broj jedan čast, posvećenost pozivu, tradicija i patriotizam.