SVI SU NA DOBITKU: “Legalizacija PROSTITUCIJE bi značajno UTICALA na kvalitet života u Srbiji!”

prostitucija
youtube/ screenshot

Inicijativa za legalizaciju prostitucije je ponovo aktuelna, a poslednju u nizu pokrenulo je niško "Jedno udruženje građana - JUG" .

 

Razlozi za dekriminalizaciju i legalizaciju “najstarijeg zanata” počivaju pre svega na zdravstvenim, ekonomskim i humanim motivima, a kako pišu Južne vesti, udruženje se zalaže za hitno pokretanje javne rasprave na ovu osetljivu temu.

Iz udruženja podsećaju da se za legalizaciju “najstarijeg zanata” , zalažu i pojedini akteri na domaćoj političkoj sceni, a među najpoznatijima su ministar u Vladi Srbije Branko Ružić i predsednik SRS Vojislav Šešelj. Ipak, ova inicijativa ne treba biti prepoznata kao podrška bilo kom političaru ili političkoj stranci, već je jedan od zvaničnih ciljeva određenih statutom.

– Primeri dobre prakse pokazuju da regulisanje ovog pitanja doprinosi smanjenju broja žrtava trgovine ljudima, boljoj zdravstvenoj prevenciji polno prenosivih bolesti, kao i ekonomskom prosperitetu kako pružaoca usluga, tako i državnog budžeta – kažu iz udruženja.

Jedan od putokaza ka odgovoru na kompleksno pitanje rešavanja statusa osoba koje se bave prostitucijom, sadržan je u zakonima zemalja etabliranih demokratija. Konačni cilj je poboljšanje kvaliteta života svih građana, kažu iz ovog udruženja.