VUČIĆ: Predlog o Kosovu u MARTU SLEDEĆE GODINE, zahtevaće BOLNE KOMPROMISE sa obe strane

Aleksandar Vučić
Beta/Milan Obradović

Realno je da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sledeće godine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

To je svakako ono rešenje koje je drugačije od najlakših ‘rešenja’, kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete – živelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa predlogom za Kosovo izađemo u martu sledeće godine – rekao je Vučić.

U intervjuu Novostima povodom 64. godišnjice lista, na pitanja ima li naša država kapacitet da se izbori za podelu pokrajine, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rešenja.

Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci – naveo je Vučić.

Povodom zahteva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsednik Srbije je rekao da, što se nas tiče, EU je glavni posrednik.

Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promena formata dijaloga zahtevala bi odgovor i pristanak Srbije – kazao je Vučić.

Kada je reč o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i veruje da će sve biti gotovo do kraja godine.

Na konstataciju da deo tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest “velike Srbije”, Vučić kaže:

Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smeju da razmišljaju ni o budućnosti.