EPIDEMIJA MORBILA NA KOSOVU: Boginje odnele JEDAN DEČIJI ŽIVOT, pojačan nadzor građana u celoj Srbiji!

vakcina
pixabay.com

Stotinak žitelja Prištine požalilo se da ima male boginje, a epidemija se pojavila posle 16 godina. Bolest je odnela i jedan život, a ima pacijenata i u srpskim enklavama.

 

 Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Batutu četvoro obolelih, dok je osmoro lica bilo u dodiru sa obolelima. Zbog toga je počela primena mera pojačanog nadzora na teritriji cele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

Kada se prijavi epidemija zarazne bolesti, pojačan nadzor podrazumeva hitnu prijavu sumnje na obolevanje, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko lečenje, a pre svega hitnu vakcinaciju, pre svega dece u drugoj i sedmoj godini života. Takve mere sada primenjuje i Dom zdravlja u Gračanici, javlja RTS.

– Napravili smo reviziju centralne kartoteteke u Gračanici i u lokalnim ambulantama, u Lapljem Selu, Čaglavici, u trijaži su obuhvaćena deca 0-18 godina – reči su pedijatra Sonje Rakočević.

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju.

Prema rečima epidemiologa Goranke Lončarević sa Instituta “Batut”, reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.

– Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije Opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila – dodaje Lončarevićeva.

Većina nema dilemu da je vakcinacija neophodna. Ipak epidemiolozi upozoravju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.