LOKALNI IZBORI NA SEVERU KOSOVA: Danas se odlučuje o SUDBINI SRBA u 10 opština gde su oni VEĆINA

Izbori
Wikipedia/Rama

U severnoj Kosovskoj Mitrovici jutros u sedam sati otvorena su sva biračka mesta i glasanje na lokalnim izborima protiče bez problema, a glasačka mesta otvorena su i u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

 

U Mitrovici ima 21.797 upisanih birača i oni će moći da glasaju na 27 biračkih mesta u sedam biračkih centara.

Za sada nema velikih gužvi na biračkim mestima niti u gradu.

Na biračkim mestima se pored posmarača Centralne izborne komisije (CIK) nalaze i predstavnici OEBS-a.

Na severu Kosova ukupno je 86 biračkih mesta, u okviru 44 biračka centra.

Biračka mesta zatvaraju se u 19 časova i svima koji su tada ušli na biračko mesto biće omogućeno da glasaju.

Kosovska Centralna izborna komisija saopštila je da na izborima učestvuje 91 politički subjekt – 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 gradjanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

U birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština. Srbi na izbore izlaze sa 18 lista i nastupaju u 21 opštini – u 10 opština gde čine većinu stanovništva i u 11 opština gde nisu većina.

Današnji lokalni izbori biće drugi po redu na severu Kosova.

Od izbora na Kosovu i Metohiji mnogo zavisi i na današnji dan lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM – hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

– Srbi na KiM treba da ostanu jedinstveni uz svoju državu, uz Republiku Srbiju. Smatram da je jako važno da svi oni koji imaju biračko pravo danas to pravo i iskoriste, podrže državnu politiku Srbije, da ostanemo svi zajedno. Neka se dele oni drugi, neka se oni medju sobom svađaju, mi moramo da budemo prema Prištini jedinstveni” – rekao je Đurić.

Od ovih lokalnih izbora mnogo zavisi, smatra Đurić i ističe da se danas “lomi sudbina” 10 opština sa srpskom većinom na KiM, hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini i zato je, smatra on, važno da svi oni kojima je stalo do toga, da njihove opštine budu deo srpske državne politike, slede državnu politiku, da svi Srbi ostanu jedinstveni.

– Možemo i u centralnoj Srbiji da se svađamo i delimo oko različitih političkih opcija, da se takmičimo ko je lepši, bolji, pametniji, ovde na to nemamo pravo. Ovde moramo biti složni i danas mora da bude dan srpske sloge, srpskog jedinstva i jedino srpska pobeda može da donese boljitak i budućnost našem narodu – rekao je Đurić.