Vesti  Info  /  Srbija

POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH: U naredne dve nedelje MALE BOGINJE će dobijati ODRASLI, a evo zašto

U naredne dve nedelje epidemiolozi predviđaju da će doći do značajnijeg povećanja broja obolelih od malih boginja, a trenutna iskustva pokazuju da je među zaraženima sve je više onih koji su od ove dečije bolesti zaštićeni samo jednom dozom vakcine, odnosno nisu primili revakcinu.
Autor: Foto: commons.wikimedia.org/Jonnymccullagh
Vreme: 08:17h | 07. decembar. 2017.
0

 

 

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut", sve je više obolelih koj su stariji od 30 godina, a među njima najviše zaštićenih jednom dozom cepiva, dok je i dalje najviše dece do pet godina, odnosno onih koji uopšte nisu vakcinisani.

 

- Kod osoba koje su primile jednu dozu vakcine, male boginje mogu da budu nespecifične, odnosno da se ne pojave nikakvi simptomi, a da je osoba zarazna i tako virus širi dalje. Ili klinička slika može da bude blaga. Imali smo i takve slučajeve, a kod njih samo laboratorijskim analizama se može utvrditi da li imaju male boginje ili ne - objašnjava za Blic dr Predrag Kon, epidemiolog Zavoda za javno zadravlje Beograd.

 

Kako kaže, mi sada imamo i situaciju koja se dešava izuzetno retko, a to je da među obolelima imamo osobu koja ima 60 godina.

 

- Ta osoba nije vakcinisana, jer tada cepivo nije ni postojalo, ali izgleda da nije nikada ni bila u kontaktu virusom. Ljudi koji sada imaju, na primer, 50 godina i više teško mogu da obole, ali eto ipak se desila i to - objašnjava dr Kon.

 

Dr Kon kaže da verovatnoća da dođe do smanjenja broja obolelih od malih boginja u narednom periodu je vrlo mala, ali se ne može potpuno isključiti.

 

- Teoretski ukoliko se poslednji koji su oboleli u prethodnoj nedelji nalaze u sredinama gde su oko njih isključivo imune osobe, moguće je da se epidemija malih boginja zaustavi u Beogradu, na primer. Međutim, epidemija malih boginja u Beogradu će se preneti i u 2018. godinu i potrajaće. Najverovatnije do aprila, maja, sudeći po stanju vakcinisanosti sa MMR - kaže dr Kon.

 

Skoro trećina sa komplikacijama

 

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji ima 346 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljena epidemija, kao i na Kosovu. Svakim danom sve je više onih kod kojih se ustanove male boginje, a kod čak 29 osoba kao komplikacija virusa javila se upala pluća.

 

 

 

Najopasnije ako virus uđe u vrtiće

 

Ipak, osnovno je pitanje da li će virus ući u dečije kolektive, s obzirom da se radi o najzaraznijem oboljenju koje je do sada opisano u medicini. Ukoliko uđe u dečiji kolektiv zaraziće svakog nevakcinisanog sa kojim dođe u kontakt.

 

U našoj zemlji, se međutim, ne primenjuje Zakon o zaraznim bolestima, po kome nevakcinisana deca ne mogu da borave u predškolskim ustanovama. Neki domovi zdravlja nevakcinisanoj deci nisu hteli da izdaju potvrdu za vrtić, kako bi povećali broj vakcinisanih, ali to međutim, nije zaživelo u drugim domovima zdravlja. Zato sada imamo situaciju da se povećava rizika od bržeg širanja malih boginja.


Ipak, zabrana nevakcinisanoj deci da idu u vrtić posebno je važna zbog one dece koja ne smeju zbog bolesti da prime MMR vakcinu. Zato svi vrtići u potpunosti moraju da budu upoznati sa stanjem vakcinisanosti svoje dece.

 

Takođe, što je jako bitno treba utvrditi da li među nevakcinisanim ima dece koja ne smeju da prime vakcinu MMR i na kraju trebalo bi insistirati da deca koja dolaze u vrtić ili na nastavu moraju biti zaštićena u toku epidemije.

 

To je etička obaveza školskih uprava i vrtića, kako bi se zaštitila nevakcinisana deca koja ne mogu primiti cepivo zbog svoje bolesti. Na taj način se ne dopušta slobodno širenje zaraze.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.