POSLEDNJA PONUDA ZAPADA: Poznato šta dobija Srbija ako prizna Kosovo!

Aleksandar Vučić
Beta

Aleksandru Vučiću je tokom posete Njujorku nedvosmisleno rečeno da Srbija prestane razmišlja o bilo kom delu teritorije Kosova i da se od Beograda traži da formalno ili neformalno prizna lažnu državu.

Kako “Novosti” ekskluzivno saznaju, prvi čovek Srbije je ovu nepristojnu ponudu, koja može da stvori veliki nacionalni i politički lom, dobio od diplomata u Berlinu, Parizu, Londonu i Vašingtonu, a potvrđena mu je i ovih dana tokom neformalnih sastanaka sa diplomatama u Njujorku.

Konkretno, Vučiću su praktično ujedinjeni sagovornici, prvi put stavili do znanja da je Zajednica srpskih opština, koja još nije ni u povoju, maksimum koji naša država može da dobije na KiM.

Novosti pišu da je  Vučić jtokom susreta ukazivao na činjenicu da je odluka iz 2008. otvorila Pandorinu kutiju iz koje se izlegla regionalna nestabilnost koja je “dobacila” i do Katalonije. Ali, oni su listom hladno odgovarali da je Srbija tu istu Pandorinu kutiju i zatvorila obraćanjem trapavim pitanjem o legalnosti otcepljenja, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je presudio da deklaracija o nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Razočaran zahtevom koji je satvljen pred Srbiju Vučić je svojim sagovornicima preneo da je to neprihvatljivo, a generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, sa kojim se u sredu sastao u Njujorku, jasno je poručio:

– Moja zemlja neće da prihvati taj smokvin list koji joj se nudi! Nećemo da žrtvujemo nacionalne interese. I dok sam na ovom mestu nećete nas ponižavati – rekao je Vučić, a prenosi srpski dnevni list.