PRILIKA ZA SVE ŽENE: Besplatno proverite svoje zdravlje u vojnim zdravstvenim ustanovama!

VMA
Wikipedia

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da od danas organizuje besplatne lekarske preglede namenjene ženama za rano otkrivanje raka grlića materice i raka dojke u Vojnomedicinskoj akademij u Beogradu i Vojnim bolnicama u Nišu i Novom Sadu.

 

U toku ove nedelje ženama će na VMA i u Vojnim bolnicama Niš i Novi Sad od 10 do 14 časova biti na raspolaganju ginekolozi, radiolozi, hirurzi, patolozi i citolozi, navodi se u saopštenju.

Osim ginekoloških pregleda, koji obuhvataju ultrazvuk, PAPA test i kolposkopiju, rade se i ultrazvučni pregledi dojke i mamaografiju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin se danas u novosadskoj Vojnoj bolnici uverio da je interesovanje žene za preglede veliko, kao i da su pacijentkinje koje imaju zakazani pegled zadovoljne uslugom i profesionalizmom koje pokazuju vojni lekari, navodi se u saopštenju.

On je kazao da će Ministarstvo odbrane podržati napore državnog rukovodstva Srbije da svako učini u svom domenu ono što je moguće “da bi se borba sa belom kugom dobila”.

– Zbog toga smo pozvali sve zainteresovane sugrađanke da dođu i provere svoje zdravstveno stanje po pitanju raka grlića materice i raka dojke – rekao je Vulin i kazao da će akcija, koja je bila planirana da traje samo jednu nedelju, biti produžena.

On je rekao da tako veliko interesovanje zaslužuje da se omogući besplatan pregled u svim vojnim ustanovama koje se bave medicinskom zaštitom.

On je naveo da je od 1. januara u Vojsci Srbije isplaćeno 253 solidarne pomoći za rođenje deteta u visini jedne republičke prosečne zarade.

Vulin je naveo i da je Vojska Srbije odlučila da će ubuduće plaćati četiri pokušaja veštačke oplodnje, a starosna granica je pomerena sa 42 na 44 godine.

Ministar odbrane je kazao da će Vojska i ministrastvo učiniti sve da natalitet u Srbiji bude pozitivan, a da bela kuga bude stvar prošlosti.

Obilasku Vojne bolnice Novi Sad prisustvovali su i komandant Prve brigade, brigadni general Željko Petrović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, pukovnik Uglješa Jovičić i upravnik Vojne bolnice Novi Sad, pukovnik Bratoljub Brkljača.