PREVARANTI ŽELE VAŠ MATIČNI BROJ: Odavanje podataka iz lične karte može vam zauvek uništiti život!

Lična karta
Dnevno.rs

Lični podaci se od građana traže na svakom koraku, a oni su toliko podložni zloupotrebama da mogu izazvati pogubne posledice.

 

Sve češće se dešava da nam neko traži lična dokumenta bez ikakvog zakonskog osnova, pa lični podaci i JMBG mnogih građana završe kod neovlašćene osobe, što u krajnjoj liniji može da se zloupotrebi.

Poslednja u nizu zloupotreba ličnih podataka desila se penzioneru Jelenku Stojkoviću, kome je neko iskoristio JMBG i kupio tri telefonska broja, preko kojih je napravio dug od čak 160.000 dinara. Sve ovo vraća Jelenko, kom odbijaju trećinu penzije, piše Kurir.

Krađa identiteta

Mogućnosti za zloupotrebu su razne, od krađe identiteta, zloupotrebe podataka preko društvenih mreža, do zloupotrebe u oblasti telekomunikacijskog, bankarskog, zdravstvenog i osiguravajućeg sektora, budući da vaš matični broj može da se iskoristi za izradu ličnih dokumenata koji kasnije mogu da se koriste da izvršenje krivičnih dela.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da postoje dva pravila na osnovu kojih neko može da dobije od građana JMBG i ličnu kartu. Prvi je zakonski osnov, a drugi naša saglasnost.

– Ličnu kartu ili bilo koji lični dokument ima pravo da vam traži samo onaj ko je na to ovlašćen zakonom. Ako vam nije jasno da li je ovlašćen, onda pitate po kom članu zakona vi to od mene tražite. Ako nije u stanju da vam kaže, onda niste u obavezi da mu date. Drugi slučaj je da onima koji nisu zakonom ovlašćeni, a traže vam dokument, vi sami odlučite da li želite da date ličnu kartu – objašnjava Šabić.