“INCIDENT NARUŠIO UGLED SRBIJE”: Vučić osudio Šešeljev postupak, ali žali i zbog odluke Hrvata

aleksandar vučić andrej plenković
Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je sinoć incident koji je napravio Vojislav Šešelj u parlamentu, koji je, ističe, narušio ugled Srbije, ali je izrazio žaljenje zbog odluke premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se delegacija Sabora vrati u Zagreb.

 

Kao predsednik Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja i pretnji, gaženje i paljenje hrvatske i bilo koje druge zastave suverene zemlje – rekao je Vučić za RTS i dodao da je tako nešto nedopustivo i da je to “vrlo loša poruka, koju kao narod šaljemo”.

Nećemo dozvoliti i ne dozvoljavamo da neko sa strane ugrozi bezbednost bilo kojeg gosta, poručio je predsednik Vučić, ali je ukazao da je to teško kada je reč o poslanicima.

Nema, dodao je, odgovor na pitanje kako se to dogodilo.

Naše je da to osudimo – rekao je predsednik Srbije.

On je, međutim, primetio da se i tu razlikujemo od Hrvata, jer, podsetio je, ne treba zaboraviti da je uoči njegove posete i na dan posete Zagrebu tamo nekoliko zastava Srbije zapaljeno, da ga je poslanik Hrvatskog sabora “jurio po ulicama” i da su ga vređali i nazivali četnikom…

Meni to nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba, jer sam smatrao da je vrlo važno da razgovaramo – rekao je Vučić i podsetio da to što se njemu događalo nije naišlo na osudu u Zagrebu, izuzev hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

VUČIĆ: Žalim zbog odluke Plenkovića

Strašno žalim zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posetu i Jandrokovića – dodao je.

Na opasku da naša ambasadorka nije htela da primi protestnu notu, Vučić je uzvratio pitanjem: “A, šta su to državni organi Srbije loše uradili?”.

Kako je rekao, u Hrvatskoj danas živi 186. 000 Srba koji će se lošije sada osećati.

Istovremeno, ukazao je, u Hrvatskoj se najavljuje spomenik u Dvoru na Uni Alojziju Stepincu, pravosnažnom presudom osuđemnom za zločine počinene protiv Srba…

Biće dakle sve to potpuno bačeno u zasenak i proći nezapaženo zbog naših gluposti, koje su za najstrašniju osudu – rekao je predsednik Srbije.

U Hrvatskoj, podsetio je, ima deset gradova sa ulicama Mile Budaka, ustaškog zlikovca, a nismo reagovali ni na priče o ratnoj odšteti, iako su narušili teritorijalni integitet Srbije, što je “u lice rekao Plenkoviću”, kao ni na to što su u zakon ubacili da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku…

Sve smo to prećutali, a sada smo ”dočekani” time što je jedna opoziciona grupacija uradila – rekao je Vučić i podsetio da su i šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini dočekali nemogući uslovi u Skupštini Srbije, pa nije napustila ni Srbiju, ni skupštinu.

I tada sam se sa njima prepirao zašto to rade – dodao je.

HRTKOVCI: Najavljeni miting i kontramiting

Kako je rekao, sada se najavljuje i miting u Hrtkovcima, a najavljen je i kontramiting, ali, poručuje, nikakvog nasilja neće biti, niti će biti dozvoljeno.

Predsednik Srbije je ocenio da je Srbija u međuvremenu za Hrvate mnogo uradila i da “čeka hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se time pohvali”.

Hrvati su, kaže, naši građani i treba im pomoći da se osećaju baš tako, i bezbedno i sigurno.

On je nabrojao šta je sve urađeno za hrvatsku nacionalnu manjinu i šta će uraditi, u skladu s onim kako se jedna odgovorna zemlja ponaša prema svojim građanima.

I onda vam se dogodi ovo što vam naruši i uglesd i imidž. Šta da radite… ali zamislite da sam to isto hteo da uradim i odem iz Zagreba… Javnost u Srbiji to ne bi mogla da prihvati. A sve što se na bilo koji način kaže i uradi protiv Srba je, valjda, dobro ili opšte prihvaćeno – zaključio je predsednik Vučić.