HRVATI NE ŽELE VULINA: Ministar odbrane do daljnjeg nije dobrodošao u tu zemlju!

Aleksandar Vulin
Beta

Vulin je persona non grata!

 

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je večeras da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin do daljnjeg nije dobrodošao u Hrvatsku zbog izjave da o njegovom dolasku u tu zemlju može odlučiti vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri.

Zbog te izjave upućena je nota ambasadi Srbije u Zagrebu u kojoj su podsetili da je Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske – navedeno je u saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako je navedeno, posle sramotnog izgreda koji se 18. aprila 2018. godine dogodio u Skupštini Srbije prilikom službene posete predsednika Hrvatskog sabora, izjava ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusedskih odnosa i punog medjusobnog uvažavanja.