“U SRBIJI NEMA ŠTA DA SE SLAVI”: Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije okupili se na Slaviji

Aleksandar Banjanac
Facebook.com/NKPJ-Nova-komunistička-partija-Jugoslavije

Dvadesetak aktivista Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) okupilo se danas na beogradskom Trgu Slavija, uz ocenu da 1. maj - Međunarodni praznik rada nije dan u kojem radnička klasa Srbije ima bilo šta da slavi.

 

Generalni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac izjavio je agenciji Beta da se ta partija, kao i svakog 1. maja, okuplja kako bi taj praznik obeležila borbeno, jer su njeni članovi svesni da u Srbiji nema šta da se slavi puno godina unazad.

Radnička klasa ima puno razloga da bude nezadovoljna. Plate su nam najniže u Evropi, životni standard najniži i u Srbiji narod nema šta da slavi – rekao je Banjanac.

On je rekao da je Međunarodni praznik rada dobar povod da radnička klasa poruči da je nezadovoljna i da pokuša da se organizuje i izbori protiv nametnutih mera koje se nameću od svih Vlada u regionu, ne samo u Srbiji već i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

Položaj radničke klase je iz godine u godinu sve gori. Nastavljaju se retrogradni procesi privatizacije, odnosno ponovne pljačke radničke klase kako mi to zovemo. Ove godine otišla je u stečaj Goša, nastavlja se privatizacija IMT-a a imali smo katastrofalno rešenje za aerodrom, koji je bio profitabilan a koji je prodat uz sva uslovljavanja francuske kompanije – rekao je Banjanac.

Banjanac je rekao da će se aktivisti NKPJ danas pridružiti skupu sindikata povodom 1. maja na Trgu Nikole Pašića u Beogradu jer žele da iskažu solidarnost sa radnicima u Srbiji, iako ne podržavaju sindikalna rukovodstva.

Učesnici skupa nosili su zastave NKPJ, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i transparent na kojem je pisalo “Marksizam – Lenjinizam, rušimo kapitalizam”, a takođe su pevali levičarske pesme.