VUČIĆ O KOSOVU: “Kakvo god rešenje da bude, to je MOJ KRAJ U POLITICI!”

Aleksandar Vučić
Beta/Darko Vojinovic

Vučić je ocenio da je pozicija Srbije po pitanju Kosova vrlo loša.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio za sutrašnji Kurir da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ima moju nedvosmislenu podršku i to će biti moja jasna poruka svima na sednici Predsedništva SNS za desetak, izjavio je predsednik Srbije Aleksandra Vučić za sutrašnji Kurir. 

Rekonstrukcije Vlade će biti, ali je sada prioritet rešavanje kosovskog čvora – rekao je predsednik Srbije u intervjuu za rođendanski broj Kurira i tom prilikom je govorio o položaju Srbije u međunarodnoj zajednici, pritiscima kojima je izložena zbog Kosova i Metohije, odnosima u regionu, posebno kad je reč o Hrvatskoj. 

Vučić je ocenio da je pozicija Srbije po pitanju Kosova vrlo loša, i da naredni period od pola godine do godinu, u kome bi trebalo da se potpiše pravno obavezujući sporazum, o čemu je govorio za Gardijan nije dovoljan da se ona poporavi. 

Naveo je da ne želi da govori javno o onome šta je za njega prihvatljivo kao rešenje za Kosovo. Dodao je da se nada rešenju ali i da zna, kakvo god ono da bude, da je to njegov kraj u politici.

Predsednik je kazao i da nije spreman da da Kosovo nizašta, i da je spreman da vidi šta bi i koliko bi to bilo “evo vam nezavisno Kosovo za nešto”.

Upitan kako će se rešiti taj čvor Vučić je rekao veoma teško jer je Srbija po tom pitanju u užasno teškoj situaciji. 

Kad od sveta dobijemo ponudu koja će biti za nijansu bolja nego do sada, to će biti uspeh. A mi ćemo i dalje da budemo nezadovoljni. Bićemo svi nezadovoljni, ali treba da budemo realni koliko smo doprineli svojim porazima. I moramo da razumemo da neće biti srećni ni sa jednim rešenjem.

Upitan da li će pravno obavezujući sporazum biti potpisan za šest meseci do godinu dana, predsednik je rekao da se nada da će biti tako i dodao da misli da je politika hvatanja ukoštac jedina politika. 

Godine 2014. imali smo poplave, uništen i urušen energetski sektor … U tim najtežim trenucima krenuli smo sa novim zakonom o radu, smanjujemo plate i penzije… I zato vam danas kažem, do kraja godine očekujemo još jedno povećanje plata u javnom sektoru … Do toga se došlo radom! E tako vam je i sa Kosovom. Mi, dakle, već 2008. imamo nezavisno Kosovo. Sami stavljamo pečat i vosak na nezavisnost KiM 2011. I pravimo se da se ništa nije dogodilo? Sada smo snažnijom politikom uspeli da se izborimo da se vratimo na teren koji je bio zaključan za nas – rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je sada Srbija ipak negde u terenu. 

Pozicija nam je vrlo loša. Rezultat na semaforu je loš. Ali smo na terenu, vratili smo se nekako – rekao je on i dodao da nije dovoljno tih šest meseci ili godinu dana da se popravi pozicija.

Ma nije. Nije. I neće biti znatno popravljena. Ali ono malo što imamo, ono malo parče kao u američkom fudbalu, to malo parče terena koje držimo da zadržimo za sebe. Da prosto imamo nešto čime bismo garantovali bezbednost i sigurnost Srbima na KiM, da brinemo o državno-pravnim interesima Srbije, što mnogi zaboravljaju da kažu jer se uvek dodvoravaju strancima – rekao je Vučić.

Na pitanje šta znači to državno-pravni interesi Srbije? Da li to znači da ne damo Kosovu stolicu u UN, predsednik je naveo “Pa to šta znači, to je pitanje. Postoje razne varijante. Da vidimo šta je to što će Srbija i Srbi da dobiju. To je stvar razgovora“.

O onome šta je za njega prihvatljivo Vučić je rekao da ne želi da govori javno, jer onda ne bi pregovarao ni sa kim.

Mislio sam da govorim, jer se toga ne stidim, i to bih lako objasnio srpskom narodu i svako pametan i normalan bi to dobro razumeo, ali ne mogu da izlazim sa tim zato što bih time oslabio međunarodno-pravnu poziciju Srbije pred razgovore i pregovore. I to ljudi treba da razumeju – kazao je on.

Kada je reč o rešenju za Kosovo, nadam se rešenju. Znam, kakvo god rešenje da bude, to je moj kraj u politici – rekao je Vučić koji je nakon toga upitan da objasni šta to misli kada kaže kraj.

Srbi su takvi. Srbi mi nikada neće oprostiti svoju bolju budućnost i mir. Dakle, u Srbiji se slave samo porazi i ratovi – naveo je Vučić i dodao da tako misli jer zna Srbe koji između ostalog nisu slavili nikoga ko je obezbedio i sačuvao mir.

Ne, poštovali smo samo one koji su bili ratne vojskovođe i nikoga više. Sasvim sam siguran da za bilo kakvu odluku o Kosovu neću imati ni razumevanja niti većinsku podršku našeg naroda, ali siguran sam da ću za to imati drugačije sagledavanje u budućnosti i drugačije sagledavanje kroz istoriju – moje uloge i onoga što je moglo i trebalo da se uradi. I ako mislite da sam spreman sutra da im kažem: “Evo vam nezavisno Kosovo nizašta”, nisam spreman.

Na pitanje šta bi rekao na ponudu  “a evo vam nezavisno Kosovo za nešto” predsednik je rekao da želi da vidi šta je u pitanju.

E, pa da vidimo šta je u pitanju, da vidimo koliko je to i da vidimo i teritorijalno i u pogledu svega drugog.