Zoran Kesić: Ako je ‘Utisak’ ukinut, onda i mi mali možemo da zglajznemo dok si rek’o ‘cenzura’

Voditelj satirične emisije '24 minuta sa Zoranom Kesićem' za portal Dnevno.rs kaže da mu je bila čast što je njegova emisija išla posle kultnog 'Utiska nedelje' i da je kao gledalac razočaran zbog skidanja Olje Bećković sa programa televizije B92.

Zoran Kesić, autor i voditelj smele i duhovite emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem”, ističe za Dnevno.rs da je cenzura trenutno u trendu iliti „in” i da je ona recept za dobru čitanost.

– Ovo je već ko zna koji put da me pitaju o cenzuri. Malo o starletama, malo o razvodu, malo o krvavom zločinu u mirnom mestu u Srbiji. I obavezno nešto o novom spektakularnom muzičkom takmičenju koje će pomeriti standarde šou programa na Balkanu, Evropi, svetu, pa zašto da ne, i univerzumu – precizan je Kesić.

Razočaran zbog ukidanja „Utiska”

Na pitanje šta misli o ukidanju emisije „Utisak nedelje” Olje Bećković, Kesić kaže da je kao „TV gledalac razočaran, zbunjen i oseća se nekako uskraćeno.”

– Bila mi je čast što naša emisija počinje posle kultnog „Utiska” i bilo mi je zadovoljstvo što dobar deo Oljinih gledalaca nastavi da gleda i „24 minuta”. Nekako smo bili dobri „u paketu” – priča popularni voditelj.

Gledaoci su navikli da na početku emisije Kesić pozove Olju Bećković, koja ga svaki „iskulira ili isproziva”. U 29. epizodi „24 minuta”, Kesić je sklonio telefon „jer više nema koga da zove”.

On priznaje da je pomalo i uplašen zbog toga što „Utiska” više nema na programu B92.

– Ako jedna takva institucija od emisije, tolikog trajanja i značaja može tek tako da prestane sa emitovanjem, znači da i svi mi mali možemo da zglajznemo dok si rek’o „cenzura” – ističe on.

Emisija „Utisak nedelje” nije jedina koja je prestala sa emitovanjem. Ista „sudbina” zadesila je i emisiju „Sarapin problem” voditelja Predraga Sarape, koja je išla na programu Studija B.

– Otkada je počela nova emisija na Studiju B „Beograd na vodi”, čuo sam da Sarapa od muke ne može vodu ni očima da vidi. Šta li pije? – pita se u svom stilu Kesić i dodaje da je podržao proteste protiv cenzure koji su održani proteklih dana u Beogradu.

– Nisam mogao da dođem ni na jedan ni na drugi, ali moje misli i sva moja nadanja i pozitivna energija su u ovim trenucima uz Olju i Sarapu – kaže voditelj.

„24 minuta” je kao „Kefalica”: Zabavna i simpatična emisija

Kesić veruje da će gledaoci još dugo pratiti emisiju „24 minuta”.

– Ugovor sa TV B92 imamo do kraja ove godine, a onda ćemo sesti pred kraj godine i potpisati novi ugovor za sledeću godinu. Ili nećemo. Sesti. Možda ćemo i stojećki potpisati. Vidite i sami kakva su vremena. Mi smo snimili tek 30 epizoda, pa dajte da snimimo barem još 70 pa da se oko stotke rastanemo k’o ljudi – nada se voditelj.
Kesić ističe da je skoro 20 godina na televiziji i sa tim bogatim iskustvom može da kaže da je njegova emisija „jako dobra”.

– Vrlo dobro se razumem u televiziju, i zato kažem da je „24 minuta” dobra, jako dobra. I živa bila mnogaja ljeta! – poželeo je Kesić.

On tvrdi da zbog svojih šala nikada nije imao problema.

– Šta hoćete da kažete? Da je neko nekog zvao, pretio, grdio…? Pa zar nas ne bi do sad već ukinuli da mi predstavljamo neki problem? Osim pritiska koji smo sami sebi nametnuli da nikako ne spuštamo kriterijume i održavamo kvalitet naše emisije na visokom nivou, mi drugih pritisaka imali nismo – ističe voditelj i dodaje da je „24 minuta” jedna zabavna emisijica humorističkog žanra, lagana i nepretenciozna, koja nikoga ne može da uvredi.

– Kao na primer Kefalica, To je simpatična emisija – ističe on.

„Zatvorio sam se u orman, pritajio sam se i žmurim dok ne prođe”

Kesić je za kraj, u svom stilu, odgovorio i na pitanje da li se plaši da ista „sudbina”, kao „Utisak nedelje”, čeka i njegovu emisiju.

– Jeste. Baš se plašim da će nas snaći „ista sudbina”. Evo zatvorio sam se u orman, pritajio sam se i žmurim dok ne prođe. Hajde, baš neka me čeka sudbina da „24 minuta” traju isto koliko i „Utisak”, nemam ništa protiv. Juhuhu tralala! Za 25 godina imaću 63 godine i biće mi pravo vreme za penziju. Super sudbina! Je l’ vam lepo rečeno da će B92 da se pretvori u televiziju zabavnog sadržaja? A ima li šta zabavnije od naše emisije? – zaključio je Kesić.

Nije bitno što je sadržaj sr**e, bitni su čitanost i rejting

On kaže da je situacija u medijima takva „da urednici medija povlađuju (ne)ukusu svoje publike i svakodnevno je kljukaju opijatima u vidu svega ovoga što je ranije pomenuo”.

– Vest je postala ambalaža, a mediji su postali šareni celofan. Bitno je samo da posegneš za njim. Pogledaj! Pročitaj! Slušaj! Nije bitno što je sadržaj sr**e, bitni su čitanost, rejting, tiraž – kaže voditelj satirične emisije.
Kesić ističe da „sve što nas koči na putu ka bezuslovnoj sreći, a sreća je valjda u bezbrižnosti, neopterećujućoj razonodi, neudubljivanju u suštinu i nezamaranju vijuga, mora biti uklonjeno.”

– U situaciji u kojoj se ceni površnost, banalnost, prostakluk, u situaciji u kojoj se „igra” na najniže porive čitalaca i gledalaca, u situaciji u kojoj se nema ni ljudskog ni novinarskog morala, svi se čudimo „iju, otkud sad cenzura” – objašnjava Kesić.

On kaže da je trenutna situacija u medijima u skladu sa potrebama prosečnog konzumenta medija, a on baš i nije neki izbirač.

– Cenzura je čišćenje svega što se ne uklapa u tu sliku, svega što strči i smeta – priča voditelj.