BEOGRAĐANKE OTKRIVAJU: Ne treba nam ni suzavac ni šoker, mi se branimo OVAKO!

Prema novom zakonu o oružju i municiji, biber sprejevi, suzavci i šokeri se svrstavaju u C kategoriju, čije će posedovanje morati da se prijavi policiji. Mnogi nisu spremni na takve peripetije, pa smo pitali građane šta koriste kao sredstvo odbrane od eventualnog napadača.

 

Sve češće vesti o svim vrstama nasilja na ulicama gradova širom Srbije unose nemir u ionako uplašene građane Srbije, a naročito žene.

Mnoge dame imaju strah od kretanja ulicama u toku noćnih sati, budući da ulična rasveta u dobrom delu beogradskih ulica ne radi. 

             Cene oružja

Na internetu se već godinama po pristupačnim cenama mogu pronaći navedena sredstva samoodbrane:

Elektro šoker dolazi u više varijanti, a najjednostavniji košta 10 evra. Postoje i “naprednije” opcije, poput šokera koji je vešto zamaskiran u mobilni telefon, a takav model bi vas koštao 15 evra.

Suzavac se može pronaći čak i na specijalozovanim grupama na Fejsbuku, a košta od 990 dinara pa naviše.

Biber sprej je najjeftinija opcija, i može se pronaći na buvljaku za 400 dinara.

Zbog toga su mnogi pozdravili donošenje novog zakona o oružju i municiji, po kome će žrtva napadnuta na ulici imati prava da na nasilje odgovori korišćenjem biber spreja, suzavca ili šokera.

Međutim, i ovaj novi zakon ima dosta problematičnih delova koji mogu da otežaju. Naime, prema novom zakonu, biber sprejevi, suzavci i šokeri se svrstavaju u C kategoriju, čije će posedovanje morati da se prijavi policiji.

 

Takođe, vlasnik će nestanak morati da prijavi nadležnim organima:

 

Prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, korišćenje nekog od ova tri tipa oružja može i da se obije korisnicima o glavu, naročito kada su u pitanju žene. 

Nošenje suzavca ili šokera može biti opasnije za žene, jer napadač može da im otme oružje i povredi ih njihovim sopstvenim oružjem – takva su iskustva korisnika iz inostranstva. S druge strane, smatram da je značajno i osećanje sigurnosti kod žena koje to nose, pa mislim da je u redu to legalizovati – kaže za naš portal Nikolić.

Nošenje oružja je takođe predviđeno, ukoliko fizičko lice dokaže da mu je lična


bezbednost bitno ugrožena, ali ga može nositi samo na način kojim ne uznemirava druga lica, navodi se u obrazloženju predloga zakona.
 

Šta žene u Srbiji koriste za samoodbranu:

– Od tinejdžerskog doba strogo pazim kojim se ulicama krećem. Trudim se da, ukoliko moram da se vraćam kasno, idem taksijem i zamolim taksistu da sačeka dok uđem u zgradu. O suzavcu nikad nisam razmišljala jer smatram da, dok ga izvadim iz torbe, napasnik već može da me povredi – rekla nam je Jasna sa Novog Beograda.

– Uvek u torbi imam dezodorans u spreju. Doduše, nisam ga nikada upotrebila, prošao mu je i rok, nadam se da time postaje opasniji po eventualnog napadača. To mi je zamena za biber sprej. Moje drugarice uglavnom od ključeva naprave bokser – između svakog prsta stave po jedan i stisnu pesnicu – objasnila je jedna tinejdžerka svoje metode samoodbrane.

– Poslednji put kada sam čitala o tome, razumela sam da je korišćenje suzavca kažnjivo čak i u samoodbrani. Zbog toga sam i odustala od nabavke. Ukoliko sada bude mogao da se koristi bez problema, verovatno ću ga i ja nabaviti – navodi sredovečna Mirjana.