Dobrodošli u GRAD DINOSAURUSA: Prirodnjački centar U SRCU SRBIJE otvara svoja vrata

Prirodnjački centar
Prirodnjački centar

Prirodnjački centar u Svilajncu zvanično će biti otvoren 29. juna, na dan opštine. Posle skoro pet godina, ovaj naučno-zabavni objekat, jedinstven u Srbiji, napokon otvara svoja vrata, a već od 1. jula i građani će moći uživaju u zanimljivim postavkama.

 

Prirodnjački centar Srbije je počeo da se realizuje kao projekat još 2010. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali je imao „nesreću” da se promeni nekoliko ministara, zbog čega se toliko čekalo na otvaranje.

Administrativni i birokratski problemi su „kočili” stvar. Mi smo se snažno borili da ga otvorimo jer Prirodnjački centar ima izuzetan naučni i turistički potencijal, a ideja je da bude samoodrživ i da od pratećih komercijalnih sadržaja sebe izdržava – kaže za Dnevno.rs Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Kako ističe Milanović, trenutno su u fazi završnih priprema, kao i priprema za svečano otvaranje.

Prirodnjački centar otvara se 29. juna ove godine, na Dan opštine. Otvaranje će biti spektakularno, a posetioci iz cele zemlje moći će praktično od 1. jula da dođu u Svilajnac i obiđu Prirodnjački centar. Program za otvaranje priprema naš proslavljeni reditelj Kokan Mladenović sa svojim timom, centar će biti otvoren i za publiku, a atmosfera će biti svečana i na najvišem nivou – objašnjava predsednik Svilajnca.

Ovaj objekat sastoji se iz dva segmenta: samog izložbenog objekta i zabavnog parka na otvorenom, Dinosville. Prirodnjački centar sadrži i multimedijalnu salu sa 3D tehnologijom u kojoj se mogu organizovati seminari, naučni skupovi, konferencije, kao i internet kafe sa bibliotekom za one koji žele da se opuste i saznaju nešto više.

 

Otvaranje centra dovelo je do porasta interesovanja iz cele Srbije, kako pojedinaca, tako i turističkih agencija. Za Svilajnac su ljudi čuli zahvaljujući i prošlogodišnjoj izložbi dinosaurusa na Kalemegdanu, koja je izazvala veliku pažnju.

Ljude će svakako privući koncept koji je jedinstven u Srbiji, a to je da smo na jednom mestu spojili nauku i zabavu, sticanje naučnih znanja kod nas je avantura i trudimo se da u svemu, od načina izlaganja do komercijalnih usluga, pratimo svetske trendove – otkriva za Dnevno.rs Irena Dubravac, direktorka Prirodnjačkog centra.

Izložba „Geološki vremeplov” koja predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka čoveka. Posetioci će doživeti svojevrsno putovanje kroz prikaze geološke prošlosti Zemlje do Velikog praska do pojave savremenog čoveka.

Izložba „Svet minerala i stena” sadrži nekoliko stotina minerala i stena od kojih je sagrađena naša planeta. Pored vrsta karakterističnih za Srbiju, postavka sadrži i primerke veoma retkih minerala.

Izložba „Svet dinosaurusa” je paleontološka postavka skeleta dinosaurusa različitih vrsta koji na jedinstven način dočaravaju period Mezozika. Sve skeletne replike rađene su po uzoru na originalne fosile.

Izložba „Biodiverzitet Srbije” na autentičan način predstavlja bogatstvo flore i faune naše zemlje. Svi eksponati su originalni i napravljeni specijalnim preparatorskim metodama.

U planu je organizovanje turističkih tura, pre svega za škole, a onda i za druge zainetersovane grupe. 

– Naša je prednost što se nalazimo baš na magistralnom putu ka Despotovcu i Resavskoj pećini i Manastiru Manasija koji godišnje imaju oko 70.000 posetilaca samo od ekskurzija, pa bismo zajedno sa njima bili sigurno bili jedna od atraktivnijih turističkih ponuda u Srbiji – ističe direktorka Centra.

Otvaranje Centra dovelo je do novih prilika za zaposlenje.

– Ceo grad će praktično živnuti, jer će od posetilaca centra živeti i proizvođači suvenira i domaće radinosti, ugostitelji i ostali lokalni privrednici, koji već uveliko planiraju proširivanja svojih kapaciteta i delatnosti, tako da je ovaj projekat višestruka korist za grad – objašnjava naša sagovornica.

Ona ističe da je „Svilajnac je grad koji će vas osvojiti svojom toplinom, lepotom, uređenošću, ekonomskim napretkom”.

 

– Svilajnac je danas moderan grad, koji je sačuvao i autentičnu staru arhitekturu, ali je bogat i modernim objektima: kompleks gradskih bazena, savremena atletska staza duga 400m sa sportskim terenima pokrivenim tartanom, renovirana sportska hala, kompletno rekonstruisani Centar za kulturu i gradska Resavska biblioteka, atraktivni ugostiteljski objekti, stambene zgrade modernog dizajna, itd. Imamo atraktivnu pešačku zonu i objekte koji su pod zaštitom države kao spomenici kulture – gradska biblioteka, Gimnazija… – ističe Dubravac.

Ona dodaje i da Svilajnac ima tzv. Resavsku Svetu Goru, sa manastirima i crkvama iz 14. 15. i 16. veka, koji imaju dugu tradiciju i bogatu istoriju.

 

Ako želite da saznate sve o prirodnjačkim naukama na jedan zabavan i drugačiji način, ne ostaje vam ništa drugo nego da se zaputite ka ovom gradu.

DINOSVILLE – Zabavni park 

Dino izložba – Najveći deo parka zauzima jedinstvena postavka dinosaurusa u njihovim živim oblicima i autentičnom okruženju. U parku se nalazi preko 20 replika različitih vrsta dinosaurusa, od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara. U centralnom delu parka nalazi se model vulkana visine oko 10m, a u njegovoj blizini je i minijaturno jezero.

Igra i opuštanje – Obod parka sadrži kafe-restoran za predah i opuštanje. Najmlađi posetioci imaju u parku svoj „kutak“ sa igraonicama, koje su koncipirane tako da oni budu u ulozi istraživača i naučnika i da kroz igru uđu u složeni svet nauke. Na ovaj način deci nauka postaje zabavna. U parku je smeštena i bogato opremljena suvenirnica koja prati tematiku parka.