Ima li opasnosti od zemljotresa u Srbiji? OVI DELOVI NAŠE ZEMLJE SU NAJUGROŽENIJI!

Amatriče
Twitter/@FabrizioRomano

Broj poginulih u zemljotresu u Italiji popeo se na 120.

 

Seizmolog Branko Dragičević kaže da je područje centralne Italije seizmički aktivno.

– U odnosu na prethodne godine, ovaj zemljotres u Italiji je bio jači. Pedesetak kilometara od današnjeg epicentra 1997. godine, stradalo je 11 osoba, u aprilu 2009. godine. Bila je amplituda 6,3 i poginulo je 300 ljudi. Ovo je seizmički aktivna oblast, zemljotresi su se dešavali i dešavaće se – upozorava on.

On je rekao i da oblast centralne Srbije ima izraženiju seizmičku opasnost.

– Na osnovu dešavanja u prošlosti, u opasnosti su rudnička oblast, lazarevačka, svilajnačka, Kosovo i Metohija, okolina Prizrena, kao i Kopaonik. To su regioni u kojima je seizmička opasnost veća u odnosu na istočnu Srbiju i Vojvodinu – rekao je Dragičević.

Nema srpskih državljana među žrtvama u Italiji

Podsećamo, nakon jučerašnjeg jakog zemljotresa u centralnoj Italiji, oko 14 sati se osetio još jedan snažan potres magnitude od oko 5 stepeni Rihterove skale, bliže prestonici Italije Rimu. Broj poginulih u zemljotresu koji je juče pogodio pokrajinu Lacio popeo se na 120, prenosi AP izjavu italijanskog premijera Matea Rencija. Među žrtvama zemljotresa za sada nema srpskih državljana.

Najteže je pogođeno područje između regija Lacio, Marke, Umbrija i Abruca gde su uništena mesta Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanuli u ruševinama, krhotinama i prašini.

Italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će danas biti proglašeno vanredno stanje.