RHMZ UPOZORENJE: Stižu LEDENI DANI!

rhmz
Printscreen RHMZ

U Srbiji danas ledeni dan!

 

Biće oblačno sa snegom, dok se na severu i na severozapadu Srbije očekuje uglavnom suvo. Duvaće umeren do jak severni i severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima, naročito u planinskim predelima.

U predelima sa snegom očekuju se snežna vejavica, nanosi i snetovi, naročito u brdsko-planinskim predelima Srbije. Minimalna temperatura biće od -14 do -8°C, maksimalna dnevna od -10 do -4°C, u Timočkoj i Negotinskoj Krajini do -1°C.

I u Beogardu danas ledeni dan. Očekuje se oblačno i uglavnom suvo, a uslova za slab sneg biće uglavnom tokom jutra. Duvaće umeren do jak severozaapdni vetar. Minimalna temperatura -11°C, maksimalna dnevna -8°C.

Hidrometeorološki zavod je usped loših vremenskih prilika izdao i upozorenje na snažne padavine i veoma niske temperature, kao i na led na pojedinim rekama.

– Danas u južnim i istočnim krajevima zemlјe očekuje se oko 10 cm novog snega, u planinskim predelima i više, a zbog jakog i olujnog severozapadnog vetra i lokalno stvaranje snežnih nanosa – navodi se u saopštenju.

Na Tisi, Tamišu i Moravici zabeležena je pojava delimičnog i potpunog ledostaja deblјine od 2.5 do 6.0cm, dok je na Neri zabeležena pojava priobalnog leda. Od 07. januara se očekuje povećanje gustine leda.  Na Kolubari, Velikoj, Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku i Timoku sa pritokama od 07. januara očekuje se pojava prvo priobalnog leda, a zatim delimičnog do potpunog ledostaja. Na Dunavu se očekuje pojava priobalnog leda od 09. januara.

Narednih dana očekuju se ledeni dani. U subotu oblčano, u većini predela sa slabim snegom, dok će na severu biti suvo, a na severu Vojvodine i vedro. U nedelju će u većini predela biti suvo, a slab sneg očekuje se samo na istoku Srbije.

Početkom sledeće sedmice umereno do potpuno oblačno, samo ponegde povremeno sa slabim snegom. U subotu će duvati umeren do jak severozapadni vetar, u planinskim predlima sa olujnim udarima, dok će u nedelju vetar biti u slabljenju. Minimalna temperatura tokom vikenda biće od -20 do -11°C, planinskim predelima i do -25°C, a na Pešterskoj visoravni lokalno i niže, dok će maksimalna dnevna biti od -14 do -6°C, u nedelju na severu Vojvodine do -6°C.

U ponedeljak minimalna temperatura biće od -15 do -8°C, maksimalna dnevna od -8 na jugu do -2°C na severu Srbije. U utorak toplije, ali i dalje hladno, maksimalnma temperatura od -5°C na jugu do 1°C na zapadu Srbije.