Srbijo najlepša bajko: Zanimljive činjenice o našoj zemlji koje MORATE DA ZNATE

Beograd
pixabay.com

Koliko poznajete zemlju u kojoj živite?

“Tebe grli Drina, Sava, plavi Dunav i Morava. Svi putevi tebi vode, od ljubavi do slobode. Srbijo, moja Srbijo”.

 

Srbija je kontinentalna država koja se nalazi u južnoj Evropi, većim delom zahvata Balkansko poluostrvo, sa 7.186.862 stanovnika. Glavni grad je Beograd, ima bogatu istoriju, lepe žene, hrabre muškarce…

Veseli smo narod, volimo da popijemo, kao i bogatu gozbu. Osim ovih podatak koji su vam i te kako poznati koliko zapravo znate o našoj zemlji?

U nastavku možete pročitatu neke zanimljive činjenice. Možda su vam poznate, a možda i ne, ali bi trebalo da ih znate:

 

1. 1931. godine došlo je do velikog zahlađenja odnosa između Jugoslavije i Grčke kad je kralj Aleksandar na samitu u Atini naručio tursku kafu.

2. Sve do pred kraj 19. veka, u velikom broju srpskih manastira slobodno je uzgajan hašiš za potrebe monaha i njihovih gostiju.

3. Naučnici instituta u Frankfurtu su pomoću kvantnih statističkih modela utvrdili da su Srbi narod sa najviše propuštenih istorijskih prilika.

4. Malo je poznato da je Karađorđev brat Pantelija bio baštovan na bečkom dvoru i ljubavnik carice Marije.

5. Francuski konjak i srpska rakija u saveznoj državi Vermont su bili jedina dozvoljena alkoholna pića u SAD za vreme prohibicije.

6. U Srbiji rastu čak tri gljive koje kad se pomešaju sa kiselim mlekom daju moćan opijat, i sve su potpuno legalne.

7. Prvu Kola Kola bocu u Srbiju doneo je Mihailo Pupin 1899. godine.

8. Radovi najvećeg srpskog srednjevekovnog filozofa, Rajka od Raške, u potpunosti su izgubljeni – zbog toga što on nije znao da piše.

9. Istraživanja su pokazala da, posle Iraca, srpski korisnici imaju najveću potrebu da isprave nepoznatu osobu na internetu.

10. Verovanje da razbijanje ogledala donosi sedam godina nesreće potiče iz Kladova, i odatle se raširilo po celom svetu.

11. Malo je poznato da je Nikola Pašić pre nego što se upustio u politiku bio vlasnik prve taksi firme u Beogradu, koja je koristila kočije.

 

12. Tradicionalni srpski čvarci su jedina hrana koja na teritoriji Danske može da se prodaje bez stroge sanitarne kontrole.

13. Nakon tri meseca nedoumica i razgovora sa Jernejem Kopitarom, Vuk Karadžić je odlučio da izreku “ne jedi žuti sneg” ne uvrsti u svoje zbirke.

14. Srbija, Rusija i Moldavija su jedine evropske zemlje na čijim teritorijama se ne nalaze CIA baze.

15. Hotel Moskva je ime dobio po Vasiliju Moskvi, značajnom ali ne mnogo poznatom ruskom bankaru ktitoru, poreklom iz Sevastopolja.

16. Prvu fabriku za proizvodnju makaza otvorio je Džordž Džonson u Pensilvaniji. Malo je poznato da je on bio srpski imigrant, Đorđe Jovanović.

17. Jedini evropski grad koji ima više fakulteta od Beograda je Stokholm.

18. Srbija je bila prva država na svetu sa stalnim pozorištem u čak pet gradova, za vreme vladavine kralja Milutina.

19. Fotelje su najčešće kupovan komad nameštaja u Srbiji, a odmah za njima idu police.

20. Po pravilu se u farbe za kosu koje se izvoze za srpsko tržište stavlja manje crvenog pigmenta nego inače, jer ga naša kosa ima u izobilju.

21. Jovan Petrović je drugo najčešće ime u Evropi, odmah posle Džona Smita.

Da li su vam ove činjenice poznate?

Još neke zanimljive činjenice o našoj zemlji, možete pogledati OVDE.