Zašto je mađarska vojska odlučila da izgradi VOJNU BAZU u blizini graničnog prelaza sa Srbijom?

vojnici
Pixabay.com

Upućeni tvrde da je tu reč o čistoj politici, ali i o uvertiri za još oštrije mađarske zakone čije usvajanje tek sledi.

 

Političke igre i predizborna kampanja. To su glavni razlozi za izgradnju uslovno rečeno četiri kasarne na granici Mađarske i Srbije, kaže novinar Gabor Bodiš.

– Jedna od glavnih strategija Mađarske vladajuće stranke FIDES je odbrana suvereniteta Mađarske. Sa jedne strane to je stalna borba sa birokratijom, kako to ovde nazivaju, u Briselu, znači to je svojevrsna antibirokratska revolucija u Mađarskoj, a sa druge strane to je odbrana granice – rekao je on.

Sa njim je saglasan i Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila, ali smatra da će ova odluka stvoriti dodatne probleme.

– Poruka je jasna, pooštriće se kontrola granice, isto tako uvešće se novi limiti, kada vojska dodatno kontroliše granicu to podrazumeva veći stepen pozornosti, slabiju prohodnost i onda definitivno sve veće gomilanje ljudi na našoj strani granice – kaže on.

Odbrana granice trebalo bi da bude uvertira u izglasavanje četiri nova zakona u mađarskom parlamentu. Sada Mađarska policija može da uhapsi svakog migranta koga zatekne u pojasu od 8 km od granice, a prema novom zakonu, to bi trebalo da mogu na celoj teritoriji države.

– Drugi zakonski predlog, da se migrantima više ne dozvoljava slobodno kretanje po Mađarskoj, nego će oni u kontejnerima čekati da se njihov zahtev za azil presudi. Ovakve mere međutim pokazuju i nemoć samog zida, koji definitivno ne uspeva da zaustavi i zadrži ljude koji i dalje, uprkos svim naporima Mađara ulaze u Mađarsku i svoj put nastavljaju dalje – dodao je Đurović.

Mađarska je na 170 kilometara granice sa Srbijom prošle godine izgradila pograničnu ogradu, kao i na 136 kilometara na granici sa Hrvatskom, da bi sprečila nelegalni ulazak migranata.