OPASNOST OD NOVIH EKSPLOZIJA U KRAGUJEVCU, nastavlja se potraga za radnicima

Kragujevac
Printscreen Rts

Pukovnik Vojske Srbije Mihajlo Zogović jerekao da se intenzivno traga za trojicom radnika, MO je saopštilo da je 74 evakuisano iz bunkera, a da je 25 povređeno. Život je izgubio potpukovnik Miroslav Perišić.

 

Oni koji su u bunkeru nisu smeli da izlaze, pošto su se prethodno sklonili u šumu, javlja reporterka B92 sa lica mesta Zlatija Labović.

Oni su čekali ekipe Vojske Srbije potvrde da je teren siguran i da tokom njihovog izlaska ne može da dođe do ponovnih eksplozija. Kao nestali se vode kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić, koji su zaposleni u Zavodu.

Dva hospitalizivana su prebačena na VMA na dalje lečenje, rečeno je iz Vojske. Takođe, navedeno je da zonu eksplozije nadleću četiri drona, a Vojska je koristila i jedno robot vozilo.

Troje radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu koji se vode kao nestali su živi i za njima se traga, a 74 radnika su posle prve eksplozije napustio kompleks i otišli u obližnju šumu, javio je ranije RTS.

Oni su bili na bezbednom, a posle čekanja odobrenja, jer je okolina zagrade Zavoda “kao minsko polje”, evakuisani su.

Kako javlja reporterka B92, od članova porodica radnika povređenih u požaru i eksplozijama je saznala da su oni u “jednom bunkeru” Tehničko-remontnog zavoda.

Incidenti su se dogodili nešto pre 14 časova, nešto kasnije je potvrđeno da je poginuo potpukovnik Miroslav Perišić, a ministar odbrane Zoran Đorđević je izjavio da je spasilačkim ekipama nedostupan prilaz delu zavoda gde bi trebalo da se nalaze nestali. U potragu za njima je uključen i robot, kao i dronovi koji nadleću zgradu i okolinu.

Kako je nezvanično saznala reporterka B92 sa lica mesta, od porodica povređenih radnika koje se nalaze ispred Kliničkog centra u Kragujevcu, od nestalih je stigao telefonski poziv, nije poznato od koga i kome je bio upućen.

Navodno je u pozivu rečeno da se nestali nalaze u jednom od bunkera Tehničko-remontnog zavoda, ali više detalja o tome nema, niti su se zvaničnici oglašavali, što može da znači samo da je akcija potrage i spasavanja i dalje u toku.

Moguće je da akciju ometa mogućnost novih eksplozija, što je ministar Đorđević takođe rekao. Prema rečima reporterke B92, mesto nesreće je “kao minsko polje”.

Na bolničko lečenje je prebačeno 25 osoba, kako je ranije rečeno , tri osobe imaju “specifične povrede” zbog čega su iz Beograda u Kragujevac stigli i lekari sa Vojnomedicinske akademije. Kasnije je saopšteno da niko nije u životnoj opasnosti, ali da postoji mogućnost prebacivanja na VMA.

Eksplozija se dogodila oko 13.45 u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu u pogonu za delaboraciju municije, a nakon 15 časova dogodila se još jedna eksplozija.

Detaljan izveštaj Zlatije Labović iz Kragujevca pogledajte na ovom LINKU.

Prema rečima Ivane Kovačević, supruge Dejana, jednog od radnika koji još nisu bili izbavljeni iz kruga zavoda, sa ovom grupom je uspostavljen kontakt, javile su Večernje novosti.