JOŠ SE NE ZNA TAČAN BROJ: Potvrđeno sedam, čeka se još pet predsedničkih kandidata!

Izbori
Wikipedia/Rama

U ponoć istekao rok za predaju neophodnih 10.000 potpisa za predsedničke izbore 2. aprila. Na listiću Vučić, Janković, Šešelj, Jeremić, Obradović. Popović i Radulović.

 

Rok za podnošenje kandidatura za učešće na izborima za predsednika Srbije istekao je u ponoć, a Republička izborna komisija je do sinoć u 21 čas potvrdila sedam kandidata.

RIK je proglasila kandidature lidera SNS Aleksandra Vučića, koji je zajednički kandidat vladajuće koalicije, Sašu Jankovića, koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana “Za Srbiju bez straha”, lidera radikala Vojislava Šešelja.

Proglašene su i kandidature Vuka Jeremića, kojeg je predložila Grupa građana “Moramo bolje”, predsednika Pokreta “Dveri” Boška Obradovića, predsednika “Dosta je bilo” Saše Radulovića i Aleksandra Popovića iz DSS.

Juče su kutije sa potpisima građana predali i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, lider LSV Nenad Čanak i Luka Maksimović zvani Ljubiša Preletačević Beli, kao i Predrag Vučetić iz Kruševca. Popović je predao 10.500 potpisa. Kazao je da njega ne hvale zapadne ambasade, da ne duguje nikome ništa, osim svojoj zemlji i ljudima koje voli.

Stamatović je predao 13.500 potpisa i naglasio da su to autogrami hrabrih građana za domaćinsku Srbiju.

Predsednik Lige Socijal demokrata Vojvodine Nenad Čanak predao je sinoć 12.001 potpis građana. Čanak je rekao da je odlučio da se kandiduje zato što smatra da je u ovom trenutku potrebno reći istine o Kosovu i Metohiji, BiH, lustraciji, za koje nije siguran da su drugi kandidati spremni da ih kažu.

Luka Maksimović, zvani Ljubiša Preletačević Beli, koga podržava grupa građana “Beli – Samo jako” predala je 12.700 potpisa. On je rekao da je ovo divan dan za našu zemlju, dodavši da je bilo teško prikupiti potrebne potpise. Ispred RIK-a stigao je, u prepoznatljivom belom odelu, u beloj limuzini praćen trubačima. Problem sa listom Belog je nastao zato što nije imao naziv grupa građana na kandidaturi. Miroslav Parović, kandidat Narodnog slobodar skog pokreta, ranije je predao kutije sa potpisima, ali je RIK ustanovio da neki nisu dobri i da mu nedostaje 154 validna parafa. Parović je prikupio novih 500 potpisa.

Koji će biti redosled kandidata na izbornom listiću biće određeno javnim žrebom 17. marta. Iz providnog bubnja izvlači se kugla u kojoj je list sa imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a onda iz drugog providnog bubnja se izvlači list na kome je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi. Kugle će biti neprovidne, moraju imati iste dimenzije, boju, masu i druge karakteristike.

BIRAČKI SPISKOVI U INOSTRANSTVU

Istekao je rok u kojem su građani, koji žive ili privremeno borave u inostranstvu, mogli da se upišu u birački spisak za predsedničke izbore. Glasaće se na oko 53 biračka mesta širom sveta, a konačan broj glasača biće naknado utvrđen. Na sednici RIK doneta je odluka da se glasa na 90 mesta na Kosovu i Metohiji. Kako je objasnio generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović, biračke odbore će činiti ljudi koji su u inostranstvu upisani u birački spisak, kako bi se izbegli troškovi putovanja i hotela.