PENZIONERI NAJAVILI PROTEST: “Smanjili su nam penzije bez pitanja, nećemo više da ćutimo”

Kalemegdan Beograd Penzioneri
Pixabay.com

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USVPS), najavili su protest za 28 mart, zbog toga što im kako navode, "smanjene penzije veće od 25.000 dinara" , da bi se nadoknadio deficit u budžetu.

 

Potpredsednik USPS Mihajlo Radović rekao je na konferenciji za novinare da će protestovati zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja u koji su penzioneri dovedeni umanjenjem penzija zakonom iz 2014. godine.

– Ne možemo više da ćutimo i trpimo. Uzeli su nam deo penzije i najstrašnije je to što su to učinili bez pitanja, a posle toga su se zahvalili – rekao je Radović.

Dodao je da se pita “koji su to ekonomski stručnjaci zaključili da Srbiju od bankrota treba da sačuvaju penzioneri koji primaju penziju veću od 25.000 tako što će im se oduzeti deo primanja”.

U 2015. godini je, prema njegovim rečima, s evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje skinuto 91.686 penzionera, a prijavljeno novih 88.466.

– U 2016. sa evidencije PIO fonda skinuto je oko 100.000 penzionera, a još nema podataka koliko je novih penzionera. Umiru zato što nemaju pare za lekove i hranu jer je prosečna penzija 23.000 dinara a minimalna korpa namirnica 34.000 dinara dok je ‘normalna’ korpa 64.000 dinara – navodi Radović.

Svake godine iz zemlje se, prema njegovim rečima iseli od 30.000 do 40.000 uglavnom mladih, a “posle toga se priča da raste zaposlenost”.

Na protestu će, kako je rekao Radović, peti put biti zatraženo da Ustavni sud donese bilo kakvu odluku o ustavnosti zakona o smanjenju penzija kako bi se okončala ta procedura i penzioneri mogli da se obrate sudu u Strazburu.

Predednik USVPS Jovan Tamburić rekao je da vojni penzioneri danas primaju pola penzije od one koju im zakoni garantuju.

– Država nam je na vanrednom usklađivanju penzija 2008. zakinula 4,21 odsto, a uz to nije nadoknadila sudske troškove i kamate. Penzionerima koji imaju pravo na beneficirani staž od 20 odsto nije priznato to pravo, a zatim su penzije 2014. smanjene, ne 10 odsto, već 17 odsto – rekao je Tamburić.

Dodao je da za 3.200 vojnih lica nisu rešeni stambeni problemi i da su ti ljudi “beskućnici” jer im je dodeljen privremeni smeštaj.

Ta dva sindikata, kako kažu njihovi predstavnici, u Beogradu imaju oko 100.000 članova, ali ne mogu da garantuju da će svi moći da dođu na protest “zbog bolesti, a ne organizuju ni autobuse i sendviče”.

Na protestnom skupu, kako su najavili, USPS i USVPS saopštiće koje će predsedničke kandidate podržati a to će biti oni koji “nisu učestvovali u izglasavanju zakona kojim su smanjene penzije”.

Protest će se održati na Trgu Nikole Pašića s početkom u 11 časova.