PREDSEDNIČKI IZBORI: Ubedljivo vođstvo Vučića

izbori
printscreen/youtube

Građani Srbije birali su danas predsednika Republike. Birališta su zatvorena a do 19 časova izašlo je 49,7 odsto upisanih birača, pokazuju podaci Ipsosa. Prošle godine izlaznost je do 19 časova bila 51,6 odsto. U toku je brojanje glasova.

 

Na izborima za predsednika učestvovalo je 11 kandidata: Saša Janković, Vuk Jeremić, Miroslav Parović, Saša Radulović, Luka Maksimović, Aleksandar Vučić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak.

Pravo glasa imalo je 6.724.949 upisanih birača, a to su mogli da ostvare na ukupno 8.396 biračkih mesta.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 22 časa, kada zaseda RIK. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao za RTS da su izbori protekli mirno.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji bilo je određeno 90 biračkih mesta, na kojima je moglo da glasa 105.929 birača. Do 18 časova na KiM je, prema podacima OEBS-a, glasalo 32,57 odsto upisanih birača. Kako javlja dopisnik RTS-a, nisu zabeleženi incidenti ili neregularnosti.

OEBS će večeras glasačke listiće predati RIK-u u Vranju i Raški, a prenos će obezbeđivati kosovska policija.

U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija bilo je otvoreno 29 biračkih mesta za 9.326 birača.

Pravo glasa u inostranstvu moglo je da osvari ukupno 11.590 državljana Srbije na 53 biračka mesta u 32 zemlje.

Sprovođenje izbora za predsednika Srbije pratilo je ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.