NAUČNICI PONOVILI JEZIVI EKSPERIMENT: SADISTIČKA strana ljudske prirode, POTVRĐENA pola veka kasnije! (VIDEO)

Milgramov test
print screen/you tube.com/DenkProducties

"Test poslušnosti" Stenlija Milgrama, ponovljen je 50 godina kasnije. I danas su baš kao i tada, rezultati rezultati testa zaprepastili naučnu javnost.

 

Milgram je u testu poslušnosti istraživao koliko daleko su ljudi spremni da idu u kažnjavanju elektro šokovima. Kazna je sprovođena nad ispitanicima koji bi dali netačne odgovore na pitanja.

Na kažnjavanje su ih podsticali naučnici. Važno je napomenuti da šokovi nisu bili stvarni, ali ispitivači to nisu znali. U samo jednom od eksperimenata, 26 od 40 ispitivača je išlo do najvišeg nivoa elektrošokova.

Eksperiment je pokazao da je većna voljna da ispunjava komande, nezavsno od toga u kolikoj meri to može da naudi drugima.

Pola veka kansije, istraživači poljskog Univerziteta duštvenih i humanističkih nauka (SWPS) su ponovili Milgramov eksperiment. I rezultati nisu bili nimalo ohrabrujući…

Iako kompletan eksperiment nije mogao da bude identično ponovljen zbog etičkih ograničenja, gotovo 90 odsto učesnika okretalo je prekidač do najvišeg nivo elekrošoka, obeleženog za 450 volti.

I to čak i opšto su čuli bolne urlike svojih ispitanika.