OLUJA NA HALKIDIKIJU: Potopljeni putevi, haos, evakuisani ljudi, EVO ŠTA JE SA NAŠIM TURISTIMA (VIDEO)

Halkidiki
Printscreen

Letovanje u Grčkoj je mnogima preselo u prethodnih 48 sati zbog jake oluje koja je pogodila jednu od omiljenih destinacija za turiste - Halkidiki.

 

Jake padavine praćene olujnim vetrom naterale su nadležne da evakuišu na desetine ljudi, neki hoteli su poplavljeni, a stotine automobila su završile pod vodom ili u blatu. Vatrogasci su deset puta morali da izvlače ljude iz zaglavljenih automobila, a angažovane su sve pumpe za ispumpavanje vode.

Prema dostupnim informacijama, posebno tešku noć nakon celodnevnih padavina imali su na zapadnoj strani drugog prsta Halkidikija, a problema ima od Neos Marmarasa i Toronija do Sartija, Vuruvurua i Sikije na drugoj obali. 

Odroni na putevima, bujice, prevrnuti automobili koje nosi voda, potopljene kuće, apartmani i radnje su paralisale ovaj deo Halkidikija, a šteta se još procenjuje. 

Ipak, kako kažu nadležni, osim “njih nekolko” turisti su odlučili da ostanu u svojim smeštajima i čekaju da prođe loše vreme. Predsednik hotelijerske i turističke organizacije Halkidikija je rekao da je jedan broj turista tražio premeštaj, a da je na samom jugu Sitonije nekoliko porodica otkazalo smeštaj. 

Temperatura na Sitoniji je trenutno 24 stepena, nema padavina i umereno je oblačno, a temperature iznad 30 stepeni se očekuju tek od ponedeljka

Radi eventualnih daljih informacija o nastaloj situaciji svi zainteresovani, u naredna 24 sata, mogu da se obrate na telefon Generalnog konzulata RS u Solunu +30 2310 244 265.

Generalni konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić ukazuje da su se vremenske prilike u severnom delu Grčke promenile nabolje. Isplata osiguranja zavisiće od pojedinca do pojedinca, a Konzulat će pokušati da srpskim turistima izađe u susret, poručuje Pavić.

– Što se tiče situacije sa našim turistima u smislu toga šta se dešavalo, kao i u vezi toga kakve će biti dalje mere grčkih vlasti, tu nam morate dati vremena – rekao je Pavić.

Napominje da nije lako doći do lokalnih vlasti, koje su angažovane oko situacije. Prema njegovim rečima, telefoni u konzulatu su se jutros usijali jer proveravaju veliki broj informacija.

Pavić ističe da će Konzulat pokušati da našim turistima, koji su pretrpeli materijalnu štetu, izađe u susret i da im pomogne koliko je to moguće, dok će isplata osiguranja zavisiti od pojedinca do pojedinca.

Važna informacija dobijena od lokalnih vlasti, za sve koji su pretrpeli štetu na vozilima, jeste da će im sutra izdati potvrdu o vanrednoj situaciji koja će koristiti licima kod naplate štete kod osiguravajućih kuća, navedeno je u saopštenju.

Srpski turisti koji su odseli u jednom hotelu na Sitoniji morali su da budu evakuisani zbog izlivanja reke koja je poplavila čitav kraj.