SVE MOŽE DA NESTANE U POTOPU: Teksas se još nije oporavio od Harvija, a već se BLIŽI NOVA OPASNOST! (FOTO)

uragan
pixabay

Teksas se i dalje bori sa poplavama katastrofalnih razmera, a nova opasnot već se bliži. Tropska oluja "Lidija" i uragan "Irma" mogli bi da izazovu još strašnije razaranje od uragana "Harvi".

 

Dok u SAD tek počinju da se sabiraju i procenjuju šštete koje je izazvao uragan Harvi i obilne kišše kakve ranije gotovo da i nisu zabeležžene, američkom kopnu sada preti nova vremenska nepogoda – uragan Irma.

Irma je deveta oluja koja je u sezoni 2017. dobila ime i ubrzano se razvija u uragan četvrte kategorije, saopštio je Nacionalni centar za uragane u SAD.

Tokom noći Irma, koja se trenhutno nalazi na nad istočnim delom Atlantskog okeana, ojačala je na kategoriju 3 i ide ka Karibima. Uragan se nalazi na oko 1.160 kilometara zapadno od grupe ostrva Kabo Verde i da izaziva vetrove maksimalne brzine od 185 kilometara na čas. Takve oluje često postaju najveći i najjači uragani, poput ranijih uragana Hugo, Flojd i Ivan.

I američki i evropski prognostički modeli pokazuju da će tokom narednih dana Irma dodatno ojačati i proširiti se prema zapadu, a Nacionalni centar za uragane u SAD proglasio je četvrti stepen opasnosti od Irme koja se, iako je jošš uvek daleko, približžava Karibima.

Američki meteorolozi govore kako je još uvek prerano reći u kojem će se smeru uragan kretati, a ako su prognoze koje su napravili tačne, meteorolog iz Kolorada, Džef Veber, smatra da bi uragan mogao pogoditi Bahame i obalu Severne Karoline. Evropski modeli predviđaju da će krenuti južžnije i udariti na Floridu i držžave u Meksičkom zalivu.

“Lidija” bi mogla da postane uragan

Tropska oluja “Lidija” formirala se nad Tihim okeanom, na oko 290 kilometara jugoistočno od vrha meksičke države Donja Kalifornija.

Oluja koja je trenutno praćena vetrom od 64 kilometra na sat, donela je obilne padavine Donjoj Kaliforniji. Najviše kiše je palo u popularnom letovalištu San Hose Los Kabos, gde je kako piše Si-Bi-Si njuz, oko 1.400 ljudi moralo da potraži skloništa. Jaka kiša zahvatila je i Meksiko siti zbog čega je avio saobraćaj u tom gradu na kratko bio prekinut.

Očekuje se da se oluja kreće sredinom poluostrva, a Nacionalni centar za uragane (NHC) ranije je upozorio da bi “Lidija” mogla da preraste u jak uragan praćen obilnim padavinama, koje bi prouzrokovale poplave i odrone opasne po život. NHC je objavio da se očekuje da “Lidija” može da donese između 20 i 30 centimetara kiše u narednim danima.