SVE SE TRESE ZBOG KIM DŽONG UNA: Nova NUKLEARNA proba izazvala ZEMLJOTRES!

Kim Džong Un
Printscreen/Youtube

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale zabeležen je u Severnoj Koreji što bi moglo da sugeriše da je izveden nuklearni test. Registrovan i drugi potres.

 

Američki geološki zavod saopštio je da je registrovao potres na 55 kilometara severozapadno od Kimčaeka. Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je registrovala još jedan potres u Severnoj Koreji magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale posle prvobitne jačine 6,3 stepeni.

Kineske vlasti navode u saopštenju na svom sajtu da je zemljotres koji se dogodio u jutarnjim časovima, potres je zabeležen na dubini od nula metara.

Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci.

Severna Koreja je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je japanska vlada posle izveštaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana “eksplozija” magnitude 6,3 u blizini lokacije gde je sprovedena atomska proba.

Japanska vlada potvrđuje da je Severna Koreja sprovela nuklearnu probu – izjavio je novinarima šef japanske diplomatije Taro Kono.

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu.

S.Koreja: Testirali smo hidrogenu bombu, veliki uspeh

Severna Koreja potvrdila je danas da je testirala hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu, objavila je državna televizija navodeći da je reč o velikom uspehu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naložio lider Kim Džon Un, predstavlja “kompletan uspeh” i “značajan” korak u kompletiranju programa nuklearnog oružja Severne Koreje, prenosi Rojters.

Severna Koreja saopštila je ranije da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima “veliku moć destrukcije” – hidogensku bombu, koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Kako je prenela zvanična severnokorejska agencija KCNA, lider te zemlje Kim Džong Un pregledao je tu hidrogensku bombu, preneo je Rojters.

Snaga te hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentima što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

KCNA prenosi izjavu Kima koji tvrdi da su “sve komponente hidrogenske bombe 100 odsto domaće proizvodnje”.

Severna Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

“Važno saopštenje” Severne Koreje

Inače, Severna Koreja najavila je da će izdati “važno saopštenje” u ponedeljak u 6.30 sati po lokalnom vremenu.

Najava o saopštenju dolazi samo nekoliko sati nakon zemljotresa u toj zemlji, za koji se sumnja da je izazvan još jednim nuklearnim testom.