RASTU TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU: Južna Koreja traži NAJSTROŽU KAZNU za Pjongjang, svetski zvaničnici zabrinuti

severna koreja
dnevno.rs/kolaž

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-un zatražio je danas "najstrožu kaznu" Severnoj Koreji, uključujući i nove sankcije UN, nakon što su vlasti Pjongjanga saopštile da su uspešno testirale hidrogensku bombu, mnogo snažniju od atomske.

 

Mun je zatražio da budu sprovedene “sve diplomatske mere, među kojima i sankcije Saveta bezbednosti UN kako bi Severna Koreja bila u potpunosti izolovana”, saopštio je kabinet predsednika Južne Koreje.

 
Televizija Severne Koreje prenela je danas da je ta zemlja uspešno sprovela probu hidrogenske bombe, koja je snažnija od atomske i mogla bi da se koristi kao bojeva glava za interkontinentalnu balističku raketu.

Predsednički kabinet Južne Koreje saopštio je da su najviši bezbednosni zvaničnici Seula i Vašingtona razgovarali nakon šestog nuklearnog testa Severne Koreje.

Kabinet saopštava da su se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster i njegov korejski kolega Čung Ui-jong čuli putem telefona i razgovarali oko 20 minuta.

Američki predsednik Donald Tramp se još uvek nije oglasio povodom nove pretnje.

Kina apeluje na Pjongjang da obustavi pogrešne akcije

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas od Severne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, “pogrešne” akcije nakon što je Pjongjang uspešno testirao unapređenu hidrogensku bombu.

Ministarstvo navodi u saopštenju na svom sajtu da se Kina žestoko protivi i snažno osuđuje akcije Severne Koreje, prenosi Rojters.

Peking takođe poziva Pjongjang da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.