TRAŽE IZLAZ: “Umorni smo od čekanja da kraljica Elizabeta UMRE!”

Kraljica
Beta

Decenijama se republikanci iz Australije i Novog Zelanda klade na to kada će britanska kraljica Elizabeta Druga umreti. U ovom zemljama raste podrška odsecanju veza sa Velikom Britanijom.

 

Međutim, čak i najglasniji antimonarhisti u Australiji i na Novom Zelandu su do skora govorili da se to neće desiti sve dok je kraljica Elizabeta živa, piše Politiko.

 
Ipak ova mračna igra čekanja mogla bi uskoro da se završi, a razlog tome je Bregzit.

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju dala je republikancima u zemljama u Okeaniji razlog da će i oni dobiti sopstveni Bregzit.

Na Novom Zelandu, vođa Laburističke stranke Džasinda Ardern ima dobre šanse da postane novi premijer.

Ranije ovog meseca je rekla da se zalaže za potpuno odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i pozvala na debatu o tome da se zemlja “otarasi Elizabete kao šefa države”.

Ja sam republikanka. Radi se o mom pogledu na to kakva je pozicija Novog Zelanda u svetu i da izgradimo sopstvenu budućnost.

Australijski premijer Malkolm Tarnbul rekao je da neće gurati referendum dok je kraljica živa, ali lider opozicije Bil Šorten, koji se nada pobedi na federalnim izborima koji će se se održati verovatno krajem 2018. ili početkom 2019. godine, obećao je da će referenduma biti za vreme njegovog prvog mandata. Za republiku se zalažu svi australijski lideri.

Iako je Australija glasala za ostanak u konstitutivnoj monarhiji na referendumu 1999. godine, sada je situacija drugačija.

Oko 51 odsto Australijanaca želi Australijanca na čelu države, dok je 38 odsto za monarhiju, pokazuju poslednje ankete.

Mogli bismo da sačekamo da kraljica umre i dok se ceo svet oprašta od nje, ko će pobeći na zadnja vrata? – Australija. Ili bismo to mogli da uradimo dok je kraljica još mlada da nam preda ključeve. Mogli bismo da ustanemo kao jedan i uz stojeće ovacije kažemo joj: ‘Da, hvala Vaše veličanstvo, ali odavde mi preuzimamo’ – rekao je Piter Fic-Simons, čelnik Australijskog republikanskog pokreta.

U korist republikancima u Australiji i Novom Zelandu ide porast antimonarhističkog osećanja koje je u porastu nakon Bregzita.

 

Samo u prva tri dana nakon glasanja u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU, broj članova Australijskog republikanskog pokreta se povećao 20 puta.

Imate tu situaciju gde Velika Britanija postaje Mala Britanija, a postoji i mogućnost da i Škoti odu drugim putem. Zar ne bi bilo patetično za Australiju da se drži za ostatke? – kaže Fic-Simons.

Međutim ni monarhisti se ne predaju. Oni se nadaju da će nova, mlađa generacija kraljevske porodice povećati podršku statusu kvo zahvaljujući svojim posetama Australiji.

Referendum će pasti jer ljudi će shvatiti da je važan sistem, a ne osoba koja je na čelu države. Postoji ogromno interesovanje i poverenje u mlade kraljeviće – tvrdi Filip Benvel, šef Australisjke monarhističke lige.

Republikanci iz Australije i sa Novog Zelanda kažu da popularnost kraljevske porodice ne zači i podršku monarhiji.

Mislimo da je morbidno reći da ćemo čekati dok neko ne umre. Zar ne bi bilo bolje da napravimo promenu i kažemo zbogom, umesto da čekamo da ona postane nesposobna ili umre – rekao je Sevidž, šef Novozelandske republikanske grupe.