HAOS U KATALONIJI: Sprečeno GLASANJE na pojedinim lokacijama, ima POVREĐENIH posle sukoba sa policijom! (VIDEO)

Referendum
print screen/twitter.com/Michael Stothard

Protivljenje vlasti u Madridu nije pokolebalo Katalonce da organizuju referendum o nezavisnosti. Policija je uspela da spreči glasanje na nekim biračkim mestima, a mediji javljaju da akciju prate brojni incidenti.

 

List “El Pais” je javio da je nacionalna policija Španije zatvorila oko pet birališta i zaplenila glasački materijal na većem broju lokacija.

Na pojedinim mestima, kako se navodi, zabeleženi su incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju “Mi smo narod mira”.

Katalonska vlada saopštava da, pošto je veći deo biračkog materijala zaplenjen, glasači mogu da iskoriste birački listić koji su sami odštampali kod kuće, prenosi Rojters. Agencije u međuvremenu javljaju da su novi glasački listići stigli na biračka mesta.

Španska policija za razbijanje demonstracija raspoređuje policijace u Barseloni a helikopteri nadleću grad. U školama u kojima se glasa nema interneta pa građani međusobno razmenjuju vaj-faj, javlja specijalni izveštač RTS-a.

Katalonski lider Karles Pudždemon glasao je na referendumu o nezavisnosti Katalonije, javio je “El Pais”.

Mediji su prethodno preneli da su pripadnici španske specijalne policije upali na biralište gde je bilo najavljeno da će on glasati u gradu Hironi, prenosi AFP.

Snimci pokazuju kako policajci sa oružjem i šlemovima lome staklo na ulaznim vratima i ulaze u sportski centar koji katalonske vlasti namenile za glasanje.

Prema informaciji koju prenosi “El Pais”, jedna starija žena je povređena na biralištu u jednoj školi u Barseloni. 

Prve procene o izlaznosti birača na zabranjenom referendumu biće iznete pre podneva, saopštila je katalonska vlada.

Vlada Marijana Rahoja je prethodnih dana najavljivala da će učiniti sve da do referenduma ne dođe, dok je katalonski lider Karles Puddžemon poručio da će on i njegove pristalice glasati na referendumu uprkos protivljenju Madrida.