Vesti  Info  /  Svet

"ORGANIZACIJA SE PRETVORILA U TEATAR APSURDA": SAD i IZRAEL istupaju iz Uneska!

Sjedinjene Američke Države povlače se iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine, Uneska. Glavni razlog je neslaganje oko odnosa prema nasleđu koje se nalazi na palestinskim teritorijama. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio da će i njegova zemlja povući isti potez.
Autor: RTS Foto: Unesco.org
Vreme: 20:43h | 12. oktobar. 2017.
0

 

Odluka SAD da se povuče iz Uneska predstavlja gubitak za porodicu UN i multilateralizam, saopštio je Unesko.

 

Stejt department je obavestio generalnu sekretarku Uneska Irinu Bokovu u vezi sa američkom odlukom da se povuče iz te organizacije i uspostavi stalnu posmatračku misiju pri Unesku, saopštio je Stejt department.

 

Vašington navodi da ova odluka nije bila laka, kao i da oslikava američku brigu za stanje u ovoj organizaciji, potrebu za reformama Uneska i konstantan antiizraelski odnos te organizacije.

 

- Izražavam duboko žaljenje zbog odluke SAD da istupi iz Uneska - navela je Irina Bokova. 

 

Nekoliko sati pošto je Stejt department najavio povlačenje SAD iz Uneska, sličan potez najavio je i izraelski premijer Banjamin Netanjahu, koji je ministarstvu spoljnih poslova naložio da "pripremi teren za povlačenje izraelskih diplomata" iz te organizacije. 

 

- Ovo je hrabra i moralna odluka, jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto čuvanja istorije, Unesko je prekraja - rekao je Netanjahu, a prenosi izraelski dnevnik Haarec.

 

Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama Hakoen izjavio je da bi i Izrael trebalo da se povuče iz Uneska uz ocenu da ta organizacija UN deluje protiv Izraela.

 

- U poslednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa određenih zemlja - rekao je ambasador, preneli su izraelski mediji.

 

Stejt department je naveo da SAD žele da ostanu uključene u rad u Unesku kao posmatrač i na taj način doprinesu važnim pitanjima kojima se bavi ta organizacija.

Amerika će iz Uneska istupiti 31. decembra, navodi Stejt department.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.