“LJUBAV U VAZDUHU JE JAČA OD DIMA”: Požari u Kaliforniji se ne smiruju, ali među građanima VLADA SOLIDARNOST!

požar u kaliforniji
Beta

Jak vetar od jutros širi desetine požara na severu Kalifornije zbog čega su još stotine ljudi morale da beže iz svojih kuća u poznatoj vinskoj oblasti.

 

Još oko 400 kuća evakuisano je zbog požara koji su zahvatili i penzionersko naselje Oukmont u blizini grada Santa Roze, evauisanog ranije ove nedelje.

Vatra je zahvatila i deo gradića Sonome s 11.000 stanovnika, u kojem su neke zgrade izgorele do temelja.

Od izbijanja požara na severu Kalifornije 8. oktobra, poginulo je najmanje 35 osoba, a 5.700 kuća i kompanija je uništeno, te su ti požari postali najrazorniji i s najviše pogibija smrtnih u istoriji te savezne američke države.

Vatrogasci su prvi napredak u obuzdavanju vatre ostvarili tek juče, kada se svega nekoliko od 100.000 evakuisanih vratilo u svoje domove.

Među stanovništvom koje beži od vatre, vlada izrazita solidarnost, a primera milosrđa ima na svakom koraku. Slogan “Ljubav u vazduhu je jača od dima” pojavljuje se u sve većem broju mesta.

Građani su sinoć bili optimistično raspoloženi, čak i veseli, a više od 100 kamp-vozila je dovezeno i parkirano duž glavnog puta, gde ima pokretnih kupatila i stolova s punih boca vode i hrane.

Parking gimnazije u dolini Sonoma bio je ispunjen kolima i kombijima, pošto je ta škola sada sklonište. Volonteri pomažu ljudima i staraju se da svi imaju maske i dovoljno vode.

Direktor gimnazije je rekao da je zajednica odgovorila fenomenalno, da su frizeri iz grada Ouklenda došli da šišaju ljude, dok je jedan mladić zabavljao prisutne svirajući gitaru. Organizovana je i proslava rođendana jednog petogodišnjaka, sa sve tortom koju je poklonila lokalna pekara.

Širom severne Kalifornije aktivno je još 17 požara, na čijem gašenju je angažovano više od 9.000 vatrogasaca.

Dva najveća požara u okruzima Napa i Sonoma smanjena su juče za najmanje 25 odsto, što je “znatan napredak”, navode zvaničnici, ali i upozoravaju na jačanje vetra, nisku vlažnost i višu temperaturu narednih dana što će sve otežati borbu vatrogasaca.