ČUDESNO: Novorođene SIJAMSKE BLIZNAKINJE prešle NEVEROVATAN PUT KROZ DŽUNGLU i stigle do lekara (VIDEO)

sijamske bliznakinje
Print screen/You Tube

Sijamske blizankinje rođene u selu Muzombo u Kongu preživele su 15-časovno putovanje na motociklu, do bolnice u kojoj su razdvojene, piše BBC.

 

Nakon mučnog putovanja na motoru, blizankinje stare svega nedelju dana, prebačene su na let do prestonice Kinšase, gde ih je operisao tim hirurga – dobrovoljaca.

 
Bebe su ukupno prešle 1.400 kilometara kroz džunglu, vozeći se lošim putevima i potom avionom.

Operacija je prošla uspešno. Očekuje se da će se Anik i Destin vratiti u svoje selo za tri nedelje. One su rođene u avgustu, a bile su spojene kod pupka. Nisu delile nijedan unutrašnji organ.

Sijamski blizanci događaju se jednom u 200.000 porođaja, a njihov opstanak nikad nije siguran, posebno u udaljenim područjima gde nema prave medicinske pomoći.

Ipak, ove bliznakinje su na opšte iznenađenje lekara rođene u svom selu prirodnim putem, u 37 nedelji trudnoće. Shvatajući da im treba operacija, roditelji Klodin Mukhena i Zaiko Munzadi umotali su bebe u ćebe i krenuli na putovanje kroz džungu, do najbliže bolnice u Vangi.

Bez neophodne opreme za ovakvu kompleksnu operaciju, lekar u Vangi ih je uputio na bolnicu u Kinšasi, udaljenu oko 500 km.

Porodica je do tamo stigla humanitarnim avionom, ne želeći da rizikuju još jedno dugo putovanje opasnim putevima.

Devojčice su dobro, spavaju i jedu. Zadržaćemo ih ovde tri nedelje da se uverimo da je sve u redu – istakao je dr Džunior Muđi, dodajući da je ovo verovatno prva operacija razdvajanja sijamskih blizanaca u Kongu.