NOVI TALAS SECESIONIZMA U EVROPI? Najbogatiji italijanski regioni IZGLASALI AUTONOMIJU

referendum
Beta

Bogate italijanske oblasti Veneta i Lombardije glasale se u nedelju za veću autonomiju sa učešćem glasača na referendumu dovoljnim da regionalne vlasti započnu pregovore sa centralnim vlastima Italije, ocenila je danas agencija Frans pres.

 

Prema zvaničnim rezultatima, oko 95 odsto glasača izjasnilo se za veću autonomiju u Lombardiji, a oko 98 odsto u Venetu. Odziv birača iznosi oko 40 odsto u Lombardiji i 57 odsto u Venetu.

Iako su oba referenduma neobavezujuća, jasna pobeda opcije za autonomiju daće liderima Lombardije i Veneta bolju poziciju u pregovorima s Rimom o većem udelu u poreskim prihodima i većim ovlašćenjima u oblastima kao što su bezbednost, imigracija, obrazovanje i zaštita životne sredine.

Za razliku od referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, birači u Lombardiji sa 10 miliiona stanovnika i Venetu sa pet miliona ljudi, nisu odlučivali o otcepljenju svojih oblasti i održavanje oba referenduma odobrio je Ustavni sud Italije.

Lombardija i Veneto su dva od 20 regiona Italije. Lombardija je jedna od naznačajnjih oblasti u Italiji po udelu nacionalnog dohotka dok je glavni grad Milano ekonomski centar Italije i jedan od najznačajnijih gradova u Evropi.

Veneto je takođe bogata oblast sa glavnim gradom Venecijom koji je jedan od najposećenijih gradova u svetu sa više od 60 miliona turista godišnje.