Vesti  Info  /  Svet

CRNE NAJAVE: Amerika "vidi" da će na BALKANU IZBITI RAT – "Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba"

Balkan se prvi put ove godine pojavio u izveštaju uticajonog vašingtonskog Saveta za međunarodne odnose o "preventivnim prioritetima" među 30 globalnih žarišta
Autor: Dnevno.rs/Novosti Foto: wikipedia.org
Vreme: 10:21h | 16. decembar. 2017.
0

 

Iako je u grupi "niskoprioritetnih pretnji", za Balkan se navodi da spada u grupu zemalja kojima prete opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regionu, čija je nestabilnost "više puta potresla ceo svet".

 

Eskalacija napetosti ili ekstremističkog nasilja na Balkanu – u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji – mogla bi kao posledicu da ima političku nestabilnost i oružane sukobe, navodi se u izveštaju.

 

Podaci su dobijeni na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije Saveta za međunarodne odnose, a izveštaj su radili, desetu godinu zaredom, stručnjaci za spoljnu politiku.

 

Potencijalne opasnosti podeljene su u tri kategorije, s posebnim osvrtom na uticaj na američke interese.

 

NOVE OPASNOSTI


Uz Balkan se, kao pretnja, pominje sedam novih potencijalnih konfliktnih oblasti, uključujući opasnost od sukoba između Izraela i Hezbolaha. Od moguće konfrontacije srednje kategorije sukobi u Južnom kineskom moru prerasli su u prvorazrednu pretnju.
S druge strane, verovatnoća sukoba Turaka i Kurda prešla je, iz prvorazredne, u srednju pretnju, dok je nasilje u Libiji svrstano u najmanje verovatno.

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.