UHAPŠENI NEONACISTI: Muškarci u fašističkim uniformama u šumi SLAVILI HITLEROV ROĐENDAN!

Adolf Hitler
Printscreen

U kući jednog od uhapšenih je tokom pretresa nađeno oružje, kod druge dvojice municija, a kod svih propagandni neonacistički materijali i fašistički simboli.

 

Specijalci iz poljske Agencije unutrašnje bezbednosti uhapsili su danas u Šleziji na jugozapadu Poljske lidera nacionalističke patriotske organizacije “Ponos i modernost” i još dvojicu članova zbog neonacističkih izgreda kada su u šumi proslavljali rođendan Adolfa Hitlera, obučeni u fašističke uniforme, dižući ruke u fašistički pozdrav i uzvikujući “Zig hajl!”.

Istraga protiv te organizacija radikalnih nacionalista pokrenuta je prošle sedmice, pošto je privatna poljska televizija TVN24 u subotu prikazala tajno snimljenu reportažu o toj proslavi.

U kući jednog od uhapšenih je tokom pretresa nađeno oružje, kod druge dvojice municija, a kod svih propagandni neonacistički materijali i fašistički simboli. Zaplenjeni su im i kompjuteri i mobilni telefoni, javlja danas agencija poljskih elektronskih medija IAR.

Po naređenju ministra pravde, generalnog tužioca Zbignjeva Žobra, tužilaštvo proučava snimke i prikupljeni materijal da bi utvrdilo da li može da zabrani rad organizacije “Ponos i modernost”, na osnovu Zakona o zabrani propagiranja totalitarnih ideologija – fašizma i komunizma.

Sledeći korak je da obavestimo sud u Glivicama koji je registrovao udruženje da ono krši zakon. Ne pristajemo da u našem srezu i u našem gradu neko propagira fašizam –  kazao je danas televiziji Polsat predstavnik lokalnih vlasti Mihal Lorek.

Od “Ponosa i modernosti” koja, kao i niz manjih organizacija, učestvuje u “patriotskim marševima” nacionalista i najvećem na nacionalni praznik 11. novembra, distancirala se glavna organizacija poljskih radikalnih nacionalista “Narodno radikalni blok”, jer su se posle emisije o slavljenju Hitlera čuli pozivi da se zabrani i ta naslednica istoimene fašističke organizacije iz predratne Poljske.

Propagiranje fašizma i drugih totalitarnih ideologija ne samo da je kršenje poljskih zakona, već je i gaženje sećanja na naše pretke i njihovu junačku borbu za slobodnu Poljsku, u kojoj nema mržnje – upozorio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.