SVET PLAČE OD SMEHA! Tramp tražio Van Goga da okači u spavaću sobu, iz muzeja mu stigao URNEBESAN ODGOVOR (FOTO)

Tramp
Beta/Kolaž

Bela kuća je zatražila od njujorškog muzeja da pozajmi sliku Van Goga za privatne prostorije predsednika SAD Donalda Trampa i njegove supruge Melanije, ali im je umesto toga u otvoreno satiričnom predlogu kustoskinje muzeja Gugenhajm ponudila WC-šolju od čistog zlata, delo jednog italijanskog umetnika.

Kako danas prenosi list “Vašington post”, Bela kuća je u imejl poruci zatražila da pozajmi Vangogovu siku “Pejzaž s snegom” iz 1888. godine.

Kustoskinja Nensi Spektor je odgovorila da ne mogu da odgovore na taj zahtev, ali da nude WC-šolju od 18-karatnog zlata, koja radi!

MAJSTOR SKANDALA I IMPROVIZACIJE: Najkontroverzniji umetnik današnjice za čija dela se ljudi OTIMAJU DA DAJU MILIONE (FOTO)

To je “interaktivna instalacija” italijanskog umetnika Mauricija Katelana nazvana “Amerika”, koju su kritičari opisali kao satiru usmerenu na preterano bogatstvo u SAD.

To “delo” je godinu dana, do sredine septembra prošle godine, bilo izloženo u javnom toaletu na petom spratu Muzeja Gugenhajma, i posetioci su mogli i da ga koriste. Vrednost mu je procenjena na preko milion dolara.

Mauricio Katalan
Wikipedia/Espyyyy

Kustoskinja Spektor je u imejlu, do kojeg je došao Vašington post, napisala da je završeno izalaganje tog eksponata u muzeju, te je zlatna WC-šolja na raspolaganju “ukoliko bi predsednik i prva dama bili zainteresovani da je instaliraju u Beloj kući”, kao “dugoročnu pozajmicu”.

Nensi Spektor je na društvenim mrežama oštra kritičarka Trampa. Ona je u svom imejlu priložila fotografiju zlatne WC-šolje.

– Žao nam je što ne možemo da odgovorimo na vaš prvobitni zahtev, ali se nadamo da bi ova specijalna ponuda mogla da vas zainteresuje. To “delo” je naravno izuzetno vredno i prilično krhko, ali mi bismo dali sva uputstva za njegovu instalaciju i održavanje – napisala je u mejlu.

Kako navod Vašingto Post, Bela kuća se nije oglasila na to.