PUTIN U TRCI ZA ČETVRTIM MANDATOM: Rusi glasaju na PREDSEDNIČKIM IZBORIMA, na listiću OSAM KANDIDATA

izbori
Beta

U Rusiji se danas održavaju predsednički izbori na kojima se, prema svim anketama, očekuje ubedljiva pobeda dosadašnjeg predsednika Vladimira Putina.

 

Glasanje je počelo u 08.00 u nedelju po lokalnom vremenu (21.00 u subotu po srednjeevropskom vremenu) u oblastima Čukotka i Kamčatka na ruskom Dalekom Istoku.

Izbori će biti završeni danas u 20.00 po lokalnom vremenu u Kalinjingradu, najzapadnijem ruskom regionu.

Putinu će to biti četvrti predsednički mandat.

U izbornoj trci učestvuje ukupno osam kandidata. Pored Putina, kandidati su lider ultranacionalističke Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, dugogodišnji prokremljovski političar Sergej Baburin, lider liberalne partije Jabloko Grigorij Javlinski, kandidat malo poznate vanparlamentarne stranke Komunisti Rusije Maksim Surajkin i biznismen Boris Titov.

Novina na ovim izborima su kandidati novinarka Ksenija Sobčak i kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin.

Najpoznatiji i najozbiljniji protivnik Kremlja, aktivista i bloger Aleksej Navaljni, pozvao je na bojkot predsedničkih izbora pošto mu je Centralna izborna komisija (CIK) uskratila pravo da se kandiduje zbog sudske kazne.

Prema podacima CIK, u Rusiji ima skoro 109 miliona birača, koji će moći da glasaju na 97 hiljada biračkih mesta, a u inostranstvu još 1,8 miliona birača koji će moći da glasaju na 394 biračka mesta u 144 zemlje.

U Srbiji će građani Rusije moći da glasaju u Ambadsadi Rusije u Beogradu, ali i u Nišu i Novom Sadu. U Crnoj Gori u Ambasadi u Podgorici, ali će za one koji žive na primorju biti organizovan prevoz autobusima do glavnog grada. U Bosni i Hercegovini će glasanje biti omogućeno u Sarajevu i Banja Luci.

Pri tom, kako navode u ambasadama Rusije, za glasanje je dovoljno imati ruski pasoš ili ličnu kartu, i nije obavezno upisivanje u birački spisak.

CIK je najavio da će izbore, koji se završavaju večeras zbog velikog broja vremenskih zona u Rusiji, posmatrati rekordan broj stranih posmatrača, skoro hiljadu i po, dok će ukupan broj posmatrača, kako su najavile partije i predsednički kandidati, dostići čak 290.000.

Putin, koji je na vlasti od početka 2000. godine, dva mandata kao predsednik, potom kao premijer, i onda ponovo kao predsednik, jer Ustav ne dozvoljava izbor više od dva puta za redom, ovog puta izlazi kao nestranački kandidat.

Prema poslednjem objavljenom istraživanju prokremljovskog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjena (VCIOM), sprovedenog od 2. do 4. marta, na izbore će izaći 74 odsto birača, a Putin će dobiti 69 odsto glasova.

Analitičari smatraju da je cilj Kremlja upravo postizanje tih rezultata.