PONOS CELE ZEMLJE: Upisala je školu u 92. godini, a kad čujete ZAŠTO – oduševićete se! (FOTO)

Gulu Sarač
Twitter.com/NizamettinZ1

Sarač je žena koja najbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da “čovek uči dok je živ”.

 

Iako već korača desetom decenijom života, Gulu Sarač (92) iz severnog turskog grada Sinopa, odlučila je i pored poodmakle starosti, da nauči da čita i piše, pa je kao starica sela u školsku klupu, piše Anadolu Agency (AA).

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je tzv. kampanju pismenosti, u okviru koje je Osnovnoj školi “Gazi” otvoren kurs za čitanje i pisanje, namenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku da steknu osnove obrazovanja. Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarač, najstarija polaznica.

Radosna što može osetiti lepotu učionice

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa diveći joj se dok Sarač uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenosti i voljom za obrazovanjem zadivila je i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarač je žena koja najbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da “čovek uči dok je živ”.

U razgovoru s novinarom AA, Sarač je istakla da je još kao dete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, samim tim i da nauči da čita i piše.

Ipak, ističe da nikada nije mogla da se pomiri s činjenicom da nije savladala čitanje i pisanje, te je čula da postoji ovakav kurs, koji bi joj u tome mogao pomoći. Odmah je, kaže, odlučila da počne.

Želi da napiše imena dece i unuka

Iako ima 92 godine, Sarač kaže da se trudi da pet dana u sedmici dolazi na časove.

Pre godinu dana sam izgubila supruga. Moja ćerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je preporučila kurs. Godinama su moja deca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana nedeljno dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu osetiti lepu atmosferu učionice – poručila je Sarač.

Na pitanje novinara kako teku časovi, Sarač odgovara da već bez problema može da čita određene tekstove i da sad ulaže mnogo truda kako bi naučila i da piše.

Već mogu da čitam. Uz Božiju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i da pišem. Želim da napišem imena svoje dece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili – poručila je Sarač.