MASOVNO PROTERIVANJE: Više od stotinu RUSKIH DIPLOMATA se vraća kući

Rusija
Pixabay.com

Nakon Amerike i većine država Evropske unije, još nekoliko država je takođe odlučilo da protera ruske diplomate u odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna.

 

Australija će proterati dvojicu ruskih diplomata, kao odgovor na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog obaveštajca u Engleskoj početkom meseca – izjavio je australijski premijer Malkolm Turnbul.

SAD su juče najavile da će proterati 60 ruskih diplomata, čime će se pridružiti merama koje pojedine evropske zemlje sprovode protiv Kremlja.

Do sada je proterano više od stotinu Rusa, što je najmasovnije proterivanje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja još od perioda Hladnog rata.

Australija će, zajedno sa Velikom Britanijom i drugim saveznicima i partnerima, preduzeti mjere kao odgovor na napad nervnim gasom u Salsberiju – izjavio je Turnbul i dodao da će dvojica diplomata, koji su identifikovani kao nesvrstani obaveštajci, biti proterani zbog postupaka koji nisu dosledni njihovog statusa u skladu sa Bečkom konvencijom.

 
Premijer Australije Džuli Bišop izjavila je da je moguće da će biti preduzete dodatne mere, kao što je bojkotovanje Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se ove godine održava u Rusiji.

Postoji čitav niz daljih mera koje mogu biti preduzete, a bojkotovanje Svetskog prvenstva je jedna od mera koja bi se mogla preduzeti u vezi sa ovim pitanjem – rekla je Bišopova novinarima u australijskoj prestonici Kanberi.

I Makedonija i Norveška odlučile su da proteraju po jednog ruskog diplomatu.

 Posle konsultacija za našim EU, NATO saveznicima i partnerima, i u znak solidarnosti sa Britanijom, Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da protera jednog ruskog diplomatu zbog slučaja Skripalj u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima – saopšteno je u Skoplju.

U saopštenju makedonskog ministarstva se kaže da “ilegalna upotreba hemijskog naoružanja predstavlja kršenje međunarodnog prava i utiče na bezbednost svih zemalja”, prenela je agencija MIA.

I norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će proterati jednog ruskog diplomatu, prenosi Rojters.

Rusija je demantovala da je umešana u taj napad.

Nakon što je hrvatski premijer, Andrej Plenković najavio da će Hrvatska uskratiti gostoprimstvo jednom akreditvanom ruskom diplomati u Zagrebu, Jutarnji list piše da ostaje poziv hrvatske predsednice ruskom kolegi, Vladimiru Putinu, da poseti Hrvatsku.

Zagrebački dnevnik je tu informaciju objavio pozivajući se saznanja iz kabineta predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Kako je bilo najavljeno, Plenković je, nakon sastanka sa predsednicom Kitarović, saopštio da je zvanični Zagreb proterati jednog ruskog diplomatu.

Predsednica je Putina, kao što je poznato, u zvaničnu posetu pozvala nedavno tokom telefonskog razgovora prilikom kojeg mu je i čestitala na izbornoj pobedi, a Plenković je taj njen potez ocenio kao nastavak predsednicinog dijaloga s Putinom, koji je započeo njenom posetom Sočiju prošle godine.

 
Inače, Zagreb nije saopštio ime ruskog diplomate koji je proteran. To nije prvi put da se neki strani diplomata proglašava “personom non grata” u Hrvatskoj.

Pre dve godine, naime, Hrvatska je proterala takodje jednog ruskog diplomatu, prvog sekretara konzulata u Zagrebu, kojeg je hrvatska strana optužila za špijuniranje, nakon čega su Rusi proterali hrvatsku diplomatkinju iz Moskve.