ISTORIJSKI SUSRET NA KUBI: Prvi sastanak ruskog patrijarha i pape posle hiljadu godina

Patrijarh Kiril
Beta

Papa Franja sastao se večeras u Havani sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom, javile su agencije.

 

To se smatra istorijskim događajem i prvi susret posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Papa Franja i patrijarh Kiril su se zagrlili i poljubili tri puta. To je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha.

Predvidjeno je i da poglavari dve crkve posle dvočasovnog razgovora na aerodromu u Havani potpišu zajedničku deklaraciju.

Vatikan smatra ovaj susret važnim prvim korakom u svojim ekumenskim naporima, ali mnogi pravoslavni posmatrači smatraju da je Kirilova spremnost da sedne i razgovara sa papom više pokušaj da pokaže značaj Rusije i ruskog Pravoslavlja u trenutku kada Zapad izoluje Mosku, ocenjuje agencija AP.

Očekuje se da će zajedničko saopštenje dva poglavara posle razgovora da se odnosi na najvažniju temu od zajedničkog interesa za današnje katoličku i pravoslavnu crkve, a to je sudbina Hrišćana u Iraku i Siriji koje ubijaju ili proteruju iz njihovih domova pripadnici Islamske države.

Vatikan se nada da će ovaj sastanak doprineti poboljšanju odnosa sa drugim pravoslavnim crkvama i podstaći napredak u dijalogu o teološkim razlikama koje su podelile istočnu i zapadnu crkvu.