NEOBIČNI RADNICI U ERMITAŽU: Nećete verovati ko čuva dragocene eksponate ovog čuvenog muzeja

ermitaž
pixabay

Jedan od najbogatijih muzeja na svetu angažovao je neobične radnike kako bi se izborio sa miševima koji prete da ugroze dragoceni muzejski fond.

 

Državni muzej Ermitaž koji se nalazi u Sankt Peterburgu jedan je od najstarijih i najbogatijih muzeja na svetu.

Sagrađen je 1754. godine za vreme vladavine Katarine Velike a sada ima gigantsku kolekciju od čak 3 miliona eksponata.

Konstantno je otvoren za javnost još od 1852. godine.

 

Foto: Zimska palata (u sastavu kompleksa Ermitaž)

Muzej se sastoji od niza građevina od izuzetnog istorijskog značaja. Jedna od takvih građevina je i zimska palata koja je bila i rezidencija ruskih imperatora.

Za vreme vladavine carice Elizabete u ranom XVIII veku došlo je do najezde miševa koji su pojeli drvene rezbarije u kuhinji zimske palate.

Carica Elizabeta je tada naredila da se po podrumima i hodnicima puste mačke kako bi zaustavile najezdu miševa.

Pošto su se ispostavile kao izuzetno efikasno rešenje za hvatanje štetočina, mačke su postale deo dvorskog inventara.

 

Kada je dvorac pretvoren u muzej, mačke su nastavile da čuvaju umetnička dela.

Mačke su stalni stanari Ermitaža od XVIII veka pa sve do danas izuzev kratkog perioda nakon II Svetskog rata kada su Sovjetskim Savezom vladali nemaština i glad. 

Upravo tokom pedesetih godina prošlog veka u odsustvu mačaka miševi su se toliko namnožili da su mačke vrlo brzo vraćene na svoju dužnost. Međutim o mačkama nije vođena naročita briga sve do devedesetih kada uprava muzeja donosi odluku da se pokrene program brige o krznenim čuvarima Ermitaža.

Svest o mačkama kao značajnim stanarima Ermitaža raste 2007. kada uprava donosi odluku o udomljavanju napuštenih mačaka. U želji da im se oduži, zaposleni u Ermitažu organizuju “Festival mačaka“, godišnju manifestaciju posvećenu vernim čuvarima Ermitaža gde sponzori mačkama poklanjaju hranu i igračke. 

 

Trenutno 74 mačke žive u Ermitažu, tačnije u podrumu i nije im dozvoljeno da lutaju po galerijama.

Program “Muzejske mačke” obuhvata 4 zaposlene osobe, malu veterinarsku stanicu kao i kuhinju koja priprema hranu za mačke.

Muzej dobija 400 evra mesečno od strane dobrotvorne organizacije koja pomaže životinjama a firma Rojal Kanin sponzoriše obroke za mačke. 

 

Na radost ljubitelja mačaka, od 2015. godine moguće je usvojiti mačku iz Ermitaža a lista čekanja za nemilosrdne lovce na muzejske štetočine je preduga.