Palačinke su, prema pisanim podacima, prvi u ishrani koristili Antički Grci. Zvale su se Itria i služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom.

Oko pozorišta uvek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.

Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenomalita dolcia” – “nešto slatko”. 

SRPSKA CARSKA TRPEZA: Otkrijte specijalitete koji su se JELI NA DVORU CARA DUŠANA (RECEPTI)

Predstavljamo vam recept za te palačinke:

Sastojci:

– 100 g mekog brašna

– 8 kašičica meda

– 1 kašicica susama

– 1 kašičica maslinovog ulja

– 200 ml vode

Priprema:

Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom mešajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).

Kada zagrejete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu.

Isti tiganj zagrejte uljem, ulijte jednu četvrtinu smese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke.

Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite. Prijatno!

NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE: Isprobajte PILETINU SA CARSKE TRPEZE NEMANJIĆA, našli smo RECEPT za vas!

Izvor: dejanmilosavljevic1968.blogspot.com