Palačinke su, prema pisanim podacima, prvi u ishrani koristili Antički Grci. Zvale su se Itria i služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom.
Oko pozorišta uvek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.
Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom “alita dolcia” – “nešto slatko”.
SRPSKA CARSKA TRPEZA: Otkrijte specijalitete koji su se JELI NA DVORU CARA DUŠANA (RECEPTI)
Predstavljamo vam recept za te palačinke:
Sastojci:
– 100 g mekog brašna
– 8 kašičica meda
– 1 kašicica susama
– 1 kašičica maslinovog ulja
– 200 ml vode
Priprema:
Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom mešajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).
Kada zagrejete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu.
Isti tiganj zagrejte uljem, ulijte jednu četvrtinu smese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke.
Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite. Prijatno!
NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE: Isprobajte PILETINU SA CARSKE TRPEZE NEMANJIĆA, našli smo RECEPT za vas!
Izvor: dejanmilosavljevic1968.blogspot.com