Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik

PRAZNIK ZAŠTITNICE SVIH ŽENA: Dame, danas IZGOVORITE OVE REČI i verujte - čekaju vas bolji dani

Na današnji dan crkva i vernici sećaju se Svete Haritine čiji su život i stradanje jedni od najpotrasnijih u celom hrišćanstvu.
Autor: N. D. Foto: Wikipedia
Vreme: 10:03h | 18. oktobar. 2017.
0

 

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. veka. Bila je siroče, a u detinjstvu ju je usvojio izvesni Klaudije, ugledni čovek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj veri.

 

Legenda kaže da je Haritina bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka koja je još u ranoj mladosti rešila da postane Hristova nevesta

 

Negde u to vreme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena - ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali.

 

Međutim, devojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more. Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali ovo nije bio kraj njenih muka.

Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića kako bi je obeščastili i tako joj poljuljali veru u Boga.

 

Predanje kaže da je tada, videvši da ne može da se spase, Haritina klekla i pomolila se i nakon toga umrla pre nego što ju je ijedan od napasnika i dotakao.

 

Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

 

"Ovčica Tvoja Isuse, Haritina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše."

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.