Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik

DAN KADA NIJEDAN SRBIN NIJE SAM: Vernici, ispoštujte OVE OBIČAJE i verujte - NAŠ NAJBLAGORODNIJI SVETAC moli za vas

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan. Sa Svetim Savom i knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod. Zavetni je dan za sve one koji boluju od očnih bolesti. U narodu postoji izreka: ”Sveti Mrata, sneg za vrata” kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine.
Autor: N. D. Foto: Commons Wikipedia
Vreme: 08:57h | 24. novembar. 2017.
0

 

Sin kralja Milutina i otac cara Dušana je po naređenju oca bio oslepljen. Pri oslepljenju, legenda kaže, javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: “Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti”.

 

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotošću, blagočešćem, tpeljivošću i blagodušnoću Stefan je pridobio ne samo sve monahe nego i ceo Carigrad.

 

Nakon pet godina ponovo mu se javio Sveti Nikola rekavši mu: “Došao sam da ispunim svoje obećanje”.  Nakon toga, legenda kaže, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski, jedno od divnih dela vizantijske umetnosti i jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

 

Sveti kralj Stefan sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom čini trijadu "svetosti, blagorodstva i samopožrtvovanja" koje je narod srpski dao. Kao mučenik proživeo je svoj zemni vek i kao mučenik skončao 1336. godine primivši venac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je verno služio.

 

Dan Svetog mučenika Stefana Dečanskog crno je slovo u kalendaru srpske pravoslavne crkve. Zavetni je dan za sve one koji boluju od očnih bolesti. U narodu postoji izreka ”Sveti Mrata, sneg za vrata” kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine.

 

U narodu, naročito istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom, koji, kako tvrde etnolozi, potiču iz paganskih vremena. Po jednom, na Mratindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona.

 

Tako je nastalo verovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

 

Danas se završava period Vučijih dana, koji je počeo na Đurđic. U ovim danima ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

 

Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.